Kun hiljattain istuin kirjastossa, luin humoristisen letkautuksen, jonka ystäväni oli lähettänyt ystäväporukkamme ryhmäkeskusteluun. Hymähdin ääneen ja jouduin tietoisesti rauhoittelemaan itseäni, ettei tarpeeni hymähtää vitsille vielä kerran olisi voittanut tarvettani olla ärsyttämättä edessäni istuvaa sanomalehteensä keskittynyttä herrasmiestä. Samalla huomasin miten hauskaa minulla oli, ja miten hauskuus vain lisääntyi, kun otin siitä mielessäni kaiken irti.

Joskus se käy kuin itsestään tuo ”savoring”, positiivisten kokemusten vaaliminen. En tiedä, onko käsitteen suomenkielisestä nimityksestä olemassa jonkinlainen yhteisymmärrys, mutta käytän tässä tekstissä ainakin psykologian emeritusprofessori Markku Ojasen suosimaa ”vaalimista”. Vaalimisella tarkoitetaan yksinkertaisesti pyrkimystä olla läsnä positiivisissa kokemuksissa, nauttia niistä ja kasvattaa niitä.

Tutkimus on osoittanut vaalimisen lisäävän onnellisuutta. Esimerkiksi, yli 55-vuotiaiden keskuudessa ne, jotka vaalivat positiivisia kokemuksiaan, kokivat olonsa onnellisemmaksi kuin ne, jotka eivät toimineet samoin. Positiivisia kokemuksiaan vaalivat kokivat olonsa onnelliseksi riippumatta omasta fyysisestä terveydentilastaan. Sen sijaan fyysinen terveydentila vaikutti merkittävästi onnellisuuden kokemiseen niillä, jotka eivät vaalineet positiivisia kokemuksiaan.

Tavallinen väärinymmärrys on sekoittaa vaaliminen ja tietoinen hyväksyvä läsnäolo eli ”mindfulness” keskenään, sillä molemmat kuvailevat eräänlaista nykyhetken aistimista. Tietoisessa hyväksyvässä läsnäolossa ei kuitenkaan ole kyse mielekkäisiin tuntemuksiin tarttumisesta, kuten vaalimisessa. Mindfulnessissa tavoite on aika lailla päinvastainen: kaikenlaisten tuntemusten havainnointi ja hyväksymiseen ilman, että antaa yksittäisen kokemuksen viedä mukanaan.

Lue aikaisempi kirjoitukseni tietoisesta hyväksyvästä läsnäolosta täältä.Vaalia voi esimerkiksi muistoja kesän ensimmäisen piknikin rentoudesta, sen
myötä herännyttä kutkusta tulevasta kesästä, sekä tietysti koko mennyttä kesää!


Jokainen meistä osaa vaalia hyviä hetkiä, mutta joillekin vaaliminen on luontevampaa kuin toisille. Harjoitus tekee kuitenkin tässäkin lajissa mestarin. Kokeile esimerkiksi näitä!


Kolme tapaa aloittaa vaaliminen:

1  Vaali mennyttä. Palauta mieleesi hyvä muisto esimerkiksi tältä päivältä, viime viikonlopulta, kesältä tai lomareissulta. Pyri palauttamaan muisto mieleesi kaikkine aistimuksineen. Pohdi kenen kanssa ja missä muistosi loit. Miltä ympärilläsi näytti, kuulosti ja tuoksui? Mitä tunsit fyysisesti? Entä psyykkisesti? Nauti aistimuksista ja tunteista, jotka muistosi tuo tullessaan, ja anna niiden viedä mukanaan. Anna muistosi viipyä ja sitten vaimeta omassa tahdissaan. Ota tavaksesi nauttia hyvistä muistoista aina, kun ne juolahtavat mieleesi esimerkiksi valokuvan tai keskustelun ansiosta.


2  Vaali nykyhetkeä. Pyri huomaamaan arjessasi yhä enemmän hyvää ja nauttimaan siitä. Jos tämä ei tunnu sinusta luontevalta voit aloittaa siitä, että palautat joka ilta mieleesi kolme hyvää hetkeä kuluneelta päivältä. Tunnetko niistä kiitollisuutta? Tulet huomaamaan, että alat havaita yhä useampia hyviä hetkiä, jo niiden tapahtuessa. Kun olet päässyt tähän, yritä viipyä hetkissä mahdollisimman pitkään. Lausu hyvä olo, hyvin tehty työ, maukas ruoka tai piristävä syyspakkanen ääneen. Saman tien. Tunne hymysi ja naurusi koko kehollasi. Pohdi, mitkä sanat kuvailisivat kokemustasi parhaiten. Oletko iloinen, odottavainen, toiveikas, ihastunut, innoissasi, kiitollinen tai jotain vielä kuvaavampaa?

Lue lisää kiitollisuudesta ja sen kokemisesta täältä.


3  Vaali tulevaa. Odottavan pitkästä ajasta kannattaa ottaa kaikki irti. Tuplaa tulevat nautintosi nauttimalla niistä jo etukäteen. Fiilistele lomakohdetta, suunnittele millä ruoalla aiot mökkireissun kruunata, tutustu illan elokuvan teasereihin ja trailereihin ja kun hetki viimein koittaa, olet valmis. Haaveilun on havaittu lisäävän onnellisuuttamme, joten anna tulevaisuudensuunnitelmien valloittaa päiväunesi.Tuleeko sinulla mieleen hetkeä, josta olet
osannut nauttia erityisen paljon ja pitkään?


Nämä ajatukset sinulle jakoi Stefania, erityisesti positiiviseen psykologiaan ja luonteenvahvuuksiin erikoistunut psykologi. Stefanian kirjoituksissa etsitään kultaista keskitietä kohti tasapainoista elämää lempeällä, humoristisella ja armollisella asenteella.


PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA:
FACEBOOK-SIVU