Olen viimeisen vuoden aikana totenut muutamiakin kertoja, että iholleni on tapahtunut jotain omituista. Aiemmin lähinnä rajattomasta kuivuudesta kärsinyt atooppinen ihoni oli suurin ongelmani, eikä ihon janoa ole ihan helposti tyydytetty. Nyt tilanne on ollut aivan toinen, iho lehahtelee tiheille tukkeumille on-off, olen kokenut elämäni ensimmäiset kystiset finnit, eikä iho pahimmillaan meinaa ehtiä parantua ennen seuraavaa aaltoa. Hetkittäin tilanne on jopa rauhallinen, kun taas hetken päästä saan tuijottaa kasvojani peilistä sanattomana.

Minun on ollut mahdottoman vaikeaa tarttua aiheeseen, sillä samalla kun tiedän haluavani puhua iho-ongelmistani, ei ole ollut mitään mitä kertoa varmaksi. Joku on ollut pielessä, se on sanomattakin selvää, mutta mikä? Ja mikä siihen lopun viimein toimii? Tällä hetkellä olen sen verran viisaampi, että tiedän ongelmien olevan vahvasti hormonaalisia ja joku saattaisi jopa luokitella tämän hormonaaliseksi tai komedoakneksi. Tavallaan koomista, sillä täytin juuri 27, astuen tyypillisimpään hormonaalisen aknen ikähaitariin. Loppujen lopuksi nimityksellä tai mahdollisella diagnoosilla ei kuitenkaan ole tässä kohtaa juuri mitään virkaa, sillä ihon hoito on siitä riippumatta samanlaista, ainakin oman lempeän ihonhoitofilosofiani mukaan.
Valehtelisin jos väittäisin, etteikö mieliala olisi pahimpina hetkinä notkahdellut ja pelko tulevasta tuntunut kuristavalta, mutta samaan aikaan olen kokenut tämän kaiken äärimmäisen mielenkiintoisena ja jopa antoisana. Sillä mikä minä olisin neuvomaan muita epäpuhtaan ihon hoidossa, jos omakohtainen kokemus rajoittuu satunnaiseen herkuttelunäppyyn tai kahteen? Pahimpina hetkinä minua on lohduttanut ajatus siitä, ettei tämä mitenkään voi jatkua ikuisesti. Kuukausia tai vaikka vuosia, mutta ei ikuisesti. 

Sanokaa siis pähkähulluksi tai masokistiksi, mutta minäpä päätin tieten tahtoen kehittää tästä oman elämäni rottakokeen ja ottaa kaiken hyödyn irti tästä mahdollisuudesta. Olen viimeisen puolen vuoden aikana saanut laajentaa osaamistani ja ymmärrystäni iho-ongelmista, kokea omakohtaisesti esim. ruokavalion vaikutuksen iho-ongelmien syntyyn ja ottanut kaivatun ryhtiliikkeen omien syömisteni suhteen, sekä haastanut käsitystäni itsestäni, kauneudesta ja itsevarmuudesta, ja nyt pääsen myös jakamaan tämän teidän muiden kanssa, jotka ehkäpä kamppailette samojen ongelmien kanssa. Se on aika paljon se.
Ylläolevat kollaasikuvat olen räpsinyt viimeisen vuoden aikana ihan omaksi dokumentaatioksi. Osa on epäonnistuneiden kokeilujen ja oman kehon sisäisen epätasapainon yhteissummaa, osa "hyvien kausien" pahimmilta hormoniryöppyviikoilta. Hyvinä hetkinä iho on ollut jopa lähes normaalitilassa. Ongelmat ovat rajoittuneet nimenomaan klassisille hormonialueille; keskellä poskia ja leukaluun ympäristöön, muiden ihoalueiden ollessa vallan mainiossa kunnossa.

Tällä hetkellä koen tilanteen olevan ihan tasapainossa, kuten muista tekstin kuvista huomaa (nämä on vieläpä otettu taas hormonipiikin jälkeen!). Olen saanut kiinni siitä, mitkä asiat ovat pahinta bensaa liekkeihin oman ihoni kohdalla (stressi, vehnä, sokeri, maito, menkat), sekä miten pystyn tukemaan ihoa sekä sisäisesti että ulkoisesti, jotta elimistö ja iho saa hoitaa kamppailunsa mahdollisimman hyvin itse. En ole koskaan pitänyt ajatuksesta pakottaa ihoa tiettyyn suuntaan, vaan pikemminkin luomaan sille suotuisat olosuhteet, jotta se pärjäisi ihan itse. Sen sijaan huomattavasti enemmän työtä vaatii kaikki se, mikä pyörii korvien välissä. Täysin sileää ja virheetöntä ihoa ei sisäisien ongelmien kanssa saa, ainakaan pelkillä ulkoisilla keinoilla ja omaa rimaa on pakko madaltaa, ihan jo oman hyvinvointinsa vuoksi. Siksi suurin ja tärkein teko on armollisuus itseään kohtaan.
Sinulle, joka tulit hakemaan täältä vastauksia tai ratkaisuja, joudun pyytämään odottamaan; tämä ei ole se teksti, vielä. Aihe on aivan liian suuri käsiteltäväksi kerralla, enkä myöskään voi sanoa mitään varmaksi kenenkään muun puolesta. Tulen kuitenkin käsittelemään tätä aihetta vielä usean tekstin muodossa tarjotakseni teille vaihtoehtoja ja erilaisia työkaluja kokeiltavaksi, joten toiveita ja ideoita saa mielellään jakaa ja kysymyksiä saa AINA laittaa tulemaan! Aivan lähipäivinä tulen mm. kertomaan miten tällä hetkellä hoidan ihoani, sekä miten nuo viimeisetkin näpyt saa peitettyä mahdollisimman huomaamattomiksi. Nyt aihe on kuitenkin potkaistu käyntiin - olkoon tämä pitkän juttusarjan intro.


Mitä sinä haluaisit tietää hormonaalisista iho-ongelmista?
Haluaisitko jakaa oman tarinasi?
PYSY AJANTASALLA JA
SEURAA LUONNONKAUNISTA
FACEBOOK-SIVU