Niin, luonnonkosmetiikka ei todellakaan ole pelkkää pinnallista hömppää, vaan ulottuu myös välttämättömän hygienian puolelle. Hampaiden pesu ei ole läheskään ensimmäinen mieleen tuleva asia, kun puhutaan kosmetiikasta, siitä huolimatta, että se koskettaa miestä jokaista päivittäisellä tasolla. Jotenkin se on tärkeydestään huolimatta vain niin rutiininomaista ja vähän tylsää, ettei se ole ensimmäisenä mielessä, luulisin? No, tässä sitä kuitenkin ollaan, käytännöllisyyden ja tarpeellisuuden äärellä.

Mitä tulee suureen fluorikeskusteluun, en koe olevani oikea henkilö neuvomaan suuntaan enkä toiseen, vaan kannustan jokaista tekemään tuon henkilökohtaisen päätöksen itse. Minä lukeudun porukkaan, joka käyttää fluorillisia hammastahnoja, mutta en ole niin nokonuuka fluorimäärien kanssa. Sen sijaan olen äärimmäisen tarkka siitä, että hammastahna on maultaan raikas, eikä sisällä karheita kiteitä tai rouhetta, joka takuulla vahingoittaisi hampaiden kiillettä. En nyt haluaisi kuulostaa nirsolta, mutta kyllä minä haluaisin että hammaspesun jälkeen tuntuu siltä, että hampaat oikeasti tuli pestyä.

Ja nyt sanon ääneen sen, mitä niin harva tekee: miellyttävän raikas maku ja rakeeton koostumus tuntuu olevan lähes mahdoton yhtälö luonnollisissa hammastahnoissa ja on yleisin syy siihen, miksi niin moni palaa takaisin tutun ja turvallisen Pepsodentin tai Colgaten pariin. Olen itsekin vitkutellut tämän kanssa ja heittänyt lukemattomat tunkkaiset tahnat mäkeen, joten ymmärrän tuskan.

Lukuisten hämmentävien makuelämysten ja rouskuvien tahnojen jälkeen olen onnistunut löytämään muutaman suosikin koko perheelle, joihin palaamme nyt toistuvasti:Reilusti mintun makuinen ihan tavallisen hammastahnan kaltainen vaihtoehto niille, jotka ikävöivät vanhaa Pepsodentia. Hammastahnaa metsästäneet tiedätte, että tämä on tässä kohtaa valtava kehu ja todennäköisin syy siihen, että se niittää viiden tähden arvosteluja verkkokaupasta toiseen. Fluorimäärä on suositeltu 1450 ppm.Kaikista kokeilemistani aktiivihiilihässäköistä käyttöystävällisin, raikkain ja halvin vaihtoehto. Ainoa, jota olen jaksanut käyttää enemmän kuin yhden käden sormilla laskettavan kertamäärän verran. Tämä ei sotke ja maistuu raikkaalle mintulle. Aktiivihiili kirkastaa hampaiden väriä ja poistaa pinnan värjäymiä, mutta ei ns. valkaise hammasluun luontaista värisävyä. Fluorimäärä on suositeltu 1450 ppm. Huom! Käyttöä suositellaan varmuuden vuoksi vain kausiluontoisesti.Huomattavasti aiempia miedompi hammastahna on täydellinen totutteluhammastahna ns. oikeisiin hammastahnoihin pienten lasten hedelmien ja marjojen makuisten tahnojen jälkeen käytettäväksi. Se sisältää 1000 ppm fluoria, joka on suositusmäärä alle 3 vuotiaalle kerran päivässä sipaistuna ja sitä vanhemmille kaksi kertaa päivässä käytettäväksi. Tahna vaahtoaa vain vähän ja on siten pienten mielestä miellyttävä käyttää. Sopii myös aikuiselle, joka haluaa miedomman tahnan. Saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista.Miedon tuttifruttisella hammastahnalla on kiva totutella hammaspesuun. Koostumus vastaa Urtekramin Mint hammastahnaa ja vaahtoaa minimaalisesti. Tahna ei sisällä fluoria ja on siksi hyvä vaihtoehto suositelluksi kakkoshammastahnaksi alle 3-vuotiaille. Saatavilla myös tavallisista ruokakaupoista.

Mutta ekoilu ei suinkaan lopu pelkkään hammastahnaan! Voit täydentää hammashoitoa esim. näillä välineillä:


The Humble & co Humble Brush aikuisten hammasharja - 4,90€

Tämä bambusta valmistettu hammasharja on paras kokeilemistani ekoharjoista. Kokoja on saatavana erikseen aikuisille ja lapsille, eri väreissä, jotta perheenjäsenten harjat erottaa varmasti toisistaan. Hammasharjavarren voi kierrättää biojätteen mukana, mutta nylonharjakset on hyvä nykäistä irti ennen sitä. Saatavana myös mustilla harjaksilla.

Sanon Humble Brusheja hyvänmielen hammasharjoiksi, sillä valmistaja Humble & co pyörittää osalla varoistaan Humble Smile Foundation hyväntekeväisyysjärjestönsä, joka jakaa kehitysmaissa paitsi hammasharjoja ja -tahnoja, myös levittää tietoa ja tarjoaa hammashuollon palveluita niitä tarvitseville.

Huom! Humble & co hammasharjat ovat monen mielestä suht kovia - kurkkaa kommenttiboksista lisää pehmeitä vaihtoehtoja!Sama kuin yllä, mutta pienemmässä koossa. Lasten hammasharjojen harjakset ovat leikkisästi keltaiset, pinkit tai siniset.Täysin muoviton ja kierrätettävä vaihtoehto on tehty bambusta valmistetusta aktiivihiilikuidusta. Nämä biohajoavista kuiduista valmistetut hammaslangat ovat huomattavasti muovisia hammaslankoja mukavampi vaihtoehto etenkin meille, joilla on pienet hammasvälit; lanka antaa tarvittaessa sen verran periksi, ettei se ota kiinni hammasväleihin, mutta pinta on täydellisen karhea puhdistaakseen välit! Georganics on täytettävistä vaihtoehdoista edullisin, mutta tähän ei harmi kyllä ole saatavilla lisää merkin omaa lankaa. Jos siis haluat vähentää jätettä entisestään, valitse tämän sisälle Vömelin täyttöpakkaus. Edullisemmaksi vaihtoehdoksi puolestaan tulee kierrättää Georganicsin lasinen ja metallinen pakkaus, ja ostaa tilalle uusi samanlainen.Ahimsa-silkistä (ei vahingoita toukkia/perhosia) valmistettu hammaslanka toimitetaan pienessä paperipussissa ja on nollahukkailijan paras vaihtoehto hammaslangaksi.


Oletko tullut ajatelleeksi hammashoidon ekologisuutta?
Mikä on ollut vaikein korvattava?


//


I've had, just like many of you too, a hard time finding pleasant products to clean my teeth with. Take natural toothpaste for example, which for some reason seem to either have a rough texture or taste horrible. I don't want to sound picky, but I sure do want to feel like I've actually brushed my teeth when done. It would also be nice to avoid as much plastic as possible while doing this, right?

Luckily there are fresh, plastic free and natural alternatives to choose. For myself, I use Avril's peppermint toothpaste daily and The Humble & co's Charcoal toothpaste to brighten my smile once in a while. One of the best things I've found regarding natural dental care, is natural dental floss - oh my goodness yes! It's so much better and more pleasant to use for tight teeth. Give them a try!