Lokakuussa, Luonnonkauniin synttäreiden aikaan, ilmoitin siirtyväni käyttämään pääosin kotimaista luonnonkosmetiikkaa, mutta joustavani tarpeen tullen eurooppalaiseen luonnonkosmetiikkaan. Käytännössä tämä tarkottaisi kohdallani sitä, että amerikkalaiset, korealaiset ja australialaiset brändit tippuisivat käytöstäni sitä mukaa, kun pakkaukset tyhjenisivät.

Vauhtia päätökseen antoi suomalaisen luonnonkosmetiikan huikeat harppaukset ja tulevat lanseeraukset, omat arvoni, sekä vastikään julkaistu ilmastoraportti. En voi sanoa koskaan suosineeni pitkän matkan rahdattuja tuotteita, mutta nyt tälle tulisi täysi stoppi. En nimittäin enää pystynyt perustelemaan noita valintoja muulla, kuin mukavuudenhalullani, sillä lähempänä valmistettuja vaihtoehtoja löytyy nyt enemmän kuin koskaan.

Mutta tiedättekö mitä? Olen ilokseni saanut huomata, että en ole ajatusteni kanssa yksin, saatika yksittäisten käyttäjien ympäröimä, vaan suomalaisten luonnonkosmetiikkatuotteiden suosiminen näyttäisi pinkaisseen huimaan suosioon lähiaikoina. Mikään ei lohduta ilmastoahdistusta enemmän, kuin ripein askelin nähtävät muutokset ja ihmisten halu tehdä parempia valintoja. Ja vaikkei heittäytyisikään suin päin pää edellä syvään päähän ja tekisi välittömästi radikaaleja muutoksia, haluan painottaa, että jokaisesta paremmasta valinnasta ansaitsee valtavan kiitoksen. Pienistä puroista kasvaa ihan oikeasti iso joki ja jokainen valittu suomalainen luonnonkosmetiikkatuote on kirjaimellisesti kotiinpäin.

Kotimaisen (ja muun lähellä tuotetun) luonnonkosmetiikan valintaan on kuitenkin muitakin hyviä syitä, kuin pelkät ympäristöaspektit. Tässä viisi hyvää syytä suosia kotimaista luonnonkosmetiikkaa, jos vielä epäröit:1   Tuotteiden hiilijalanjälki on pienempi.

Noin yleisesti ottaen. Mitä kauempaa tuote kuljetetaan Suomeen, mitä useampia eksoottisia raaka-aineita tuotteessa on käytetty, sen kuormittavampi tuote myös on ympäristölle. On harhaluulo ajatella, että kaikki luonnonkosmetiikka on ympäristöystävällistä ja läpikotaisin puhdasta, vaikka ne parempia vaihtoehtoja toki ovatkin. Siis huomioi etenkin tuotteen alkuperä, raaka-aineiden (suurpiireinen) alkuperä ja pakkausmateriaalit.

Kotimaisen luonnonkosmetiikan etu on tässä mielessä huima. Kotimainen luonnonkosmetiikka ei pelkästään ole lähellä tuotettu, vaan niissä suositaan myös ihailtavan usein kotimaisia tehokkaita raaka-aineita, kuten marjoja, kasveja ja esimerkiksi suomalaiselle iholle hyvin sopivaa, rauhoittavaa kauraöljyä.2   Tuet suomalaista työtä

Etkä pelkästään suomalaista työtä, vaan myös suomalaisia, pieniä ja eettisesti toimivia yrityksiä. Valinnallasi on oikeasti valtava merkitys. Kysynnän ja tarjonnan laki on mahdollisesti yksi lempiteorioistani, sillä se osoittaa, millainen valta kuluttajilla oikeasti on. Se mitä me tuemme, sitä tarjotaan enemmän ja tässä tapauksessa sen vaikutus on meille kaikille eduksi. Luomme työtä Suomeen, saamme hyödynnettyä yhä enemmän kotimaisia raaka-aineitamme ja niin tylsältä kuin se kuulostaakin, kilahtaa tuotteista maksetut verot Suomen valtion kassaan.

On myös pakko nostaa esiin suomalaiset vihreät innovaatiot ja huima osaaminen, joiden mahdollistamisen avainasemassa on tietenkin se, että tuemme heitä. Suomalaisilla luonnonkosmetiikan ja alaan liittyvillä yrityksillä alkaa olla oikein edelläkävijöiden maine (mainittakoon esim. sulapac).3   Tuotteissa on huomioitu juuri meidän tarpeemme

Kuka muu osaisi paremmin huomioida meidän olosuhteemme tässä ilmastossa ja yleisimmät iho-ongelmamme, kuin me suomalaiset itse? Harvassa (lue: ei missään) maailmanosassa kärsitään yhtä paljon ihon kuivuudesta, herkkyydestä tai atopiasta kuin täällä. Loistavia tuotteita ja helpotuksia iho-ongelmiin löytyy ilman muuta ympäri maailman, eikä jokainen suomalainen tuote ole nappivalinta kaikille, mutta noin yleisesti ottaen on ymmärrys todennäköisesti parempi ja ala kehittyy käsittämätöntä vauhtia.4    USA:n tilanne saattaa nostaa jenkkikosmetiikan hintoja

Oh yes lisää politiikkaa (sori)! Tämä vaikuttaa konkreettisesti myös luonnonkosmetiikan käyttäjiin, sillä monien tuttujen jenkeistä tulevien luonnonkosmetiikkabrändien hinnat saattavat huhujen mukaan nousta lähikuukausina jopa 20%. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 20-30 euron tuotteille noin 5 euron ja 50 euron tuotteelle jopa 10 euron lisämaksua tullien vuoksi.

Nyt en tietenkään voi puhua teidän puolestanne, mutta itse puntaroisin todella tarkkaan, onko tuote enää hintansa arvoinen, vai löytyisikö hinta-laatusuhteeltaan ja hiilijalanjäljeltään parempi vaihtoehto Suomen tai Euroopan markkinoilta. Vuositasolla ajateltuna, voi tullimaksuihin ja niiden sivukuluihin muuten hujahtaa yllättävänkin suuri summa. Mikset sijoittaisi tuota summaa kotimaiseen?5   Suomalainen luonnonkosmetiikka on nyt "in"

Miksi mennä merta edemmäs kalaan, kun kaikki tapahtuu nyt aivan tässä lähellä? Kotimaisia luonnonkosmetiikkabrändejä putkahtelee esiin tasaisin väliajoin ja ne ovat hyviä! Kuten aiemmin iloitsin, olemme nyt jo jopa siinä pisteessä, että voimme alkaa valita kotimaisen luonnonkosmetiikan joukosta helmien helmiä ja hioa kotimaiseen kosmetiikkaan perustuvaa ihonhoitorutiiniamme äärimmilleen. Eikä kotimaiset uutuudet rajoitu pelkästään ihonhoitotuotteisiin, vaan enenevissä määrin nähdään myös hiustenhoitotuotteita ja jopa meikkejä!

Jos kiinnostusta ja intoa löytyy, mutta et oikein tiedä mistä näitä kotimaisia tuotteita ja brändejä kannattaisi tähyillä, jää ihmeessä seuraamaan Luonnonkaunista täällä blogissa, instagramissafacebookissa ja nyt myös pinterestissä. Täällä niitä on luvassa pilvin pimein! Ja hei psst... kotimaista luonnonkosmetiikkaa löydät "Kotimainen"-tägin takaa.
Keksitkö sinä lisää syitä suosia kotimaista luonnonkosmetiikkaa?