Nyt aletaan olla jo kovin lähellä vuodenvaihdetta ja hetkeä, jolloin ensi vuoden kalenterin saa vihdoin ottaa käyttöön. Tiedän siellä olevan jo useampi Polku-kalenterin ostanut ja aloitusta kuumeisesti odottava ja jaan innon kanssanne täysin! Itseasiassa, minun oli jo otettava Polkuun varaslähtö, sillä nuo kannet puhuttelevat niin kovasti ja näiden viikkoaukeamien selkeys on omaa luokkaansa. 

Olen itse käyttänyt Polku-kalenterin sisältöä jo vuoden päivät ja vaikka puolueellinen olenkin, en kehu sitä syyttä. Stressinhallintatekniikoihin ja positiivisen psykologian menetelmiin perustuvassa kalenterissa on mitä parhaat raamit oman hyvinvoinnin tukemiseen. Polku viittoo tietä, esittää käyttäjälleen oikeat kyysmykset ja muistuttelee pysähtymään oman hyvinvointinsa äärelle säännöllisesti. Koen itse, että vuoden läpi kulkee selkeä punainen lanka, sen sijaan että poukkoilisin ympäriinsä vailla päämäärää tai epäjohdonmukaisesti edeten.

Polku on täynnä, käyttäjän huomaamattakin, käyttäjäänsä tukevia ominaisuuksia. Jokainen yksityiskohta ja teksti on mietitty ja valittu syystä. Se kätkee sisäänsä monia tutkitusti tehokkaita psykologisia menetelmiä ja periaatteita, kuten paljon puhuttuja tietoista läsnäoloa ja itsemyötätuntoa, jotka auttavat rauhoittumaan ja pysymään tässä hetkessä. Kun hyvinvoivan mielen ja kehon yhdistää määrätietoiseen tavoitteiden avulla etenemiseen, päästään arjessa omilla ehdoilla pitkälle kohti omia unelmia.

Miten tämä kaikki sitten käytännössä toimii? Onko Polun käyttäminen vaativaa tai vaikeaa? Ei lainkaan, sillä minun työni oli tuoda kaikki tämä helposti sulateltavaan ja hyödynnettävään muotoon. Käytännössä Polku-kalenterin rakenne jakautuu vuosi, kuukausi ja viikkotasoon, joista jokainen voi hyödyntää haluamansa osat tai ihan vain nauttia minimalistisen kauniista ulkoasusta.


Vuositasolla

Vuoden alussa käydään läpi omia lähtökohtia. Pohditaan mitkä asiat ovat itselleen elämässä kaikkein tärkeimpiä, mitkä asiat ovat hyvin ja mihin kaipaisi muutosta. Mitkä ovat omia stressin ensimerkkejä, joihin tulisi oppia reagoimaan varhaisessa vaiheessa? Mitkä asiat saavat renoutumaan? Mitkä ovat omia vahvuuksiasi?


Omien ajatusten kartoittamisen pohjalta luodaan itselleen kolme vuositason tavoitetta. Ne voivat olla konkreettisia tai ympäripyöreitä, sillä ei ole juurikaan väliä, kunhan saat hahmotettua omat vuoden prioriteettisi, jotka määrittelevat vuoden suunnan, mitä kohti liikut kuukaudesta toiseen.


Kuukausitasolla

Jokaisessa kuunvaihteessa pysähdytään miettimään mennyttä kuukautta, omaa vointia ja oppimaansa, mitä elämäänsä kaipaa ja mitä puolestaan haluaisi vähentää tai lopettaa? Miten omaan hyvinvointiin perustunut suunta on pysynyt tähtäimessä? Mitä seuraavaksi? Kuukausittainen pysähtyminen elämänsä äärelle on erityisen tärkeää silloin, kun kaipaa elämäänsä muutosta. Ei tule rynnättyä päämäärättömästi eteenpäin, vaan tehtyä harkittuja liikkeitä.

Samalla käännetään katse kohti tulevaa kuukautta. Mitä tuloillaan olevaa odottaa eniten? Mikä puolestaan on tulevan kuukauden suurin haaste ja miten siitä selviää? Mitkä ovat kuukauden kolme tärkeintä (osa)tavoitetta?

Jos et halua toteuttaa tätä osiota, haluat siirtää sivut muualle kalenterin sisällä tai piiloittaa henkilökohtaiset ajatuksesi kokonaan muualle, voit hyvin tehdä niin. Sivut ovat irroitettavat ja vapaus jää täysin sinulle.

Viikkotasolla

Viikot ovat ennen kaikkea pyhitetty vapaalle kirjoitustilalle, päätit sitten käyttää Polkua tavallisena kalenterina tai päiväkirjana. Viikon alussa on kuitenkin pienenä muistutuksena tilaa sekä tärkeille tehtäville, että niille taspainoittaville asioille, joita haluat sisällyttää viikkoosi. Viikkoaukeamilta löytyy myös tärkeitä, pysäyttäviä, huolta pitäviä ja lempeitä lauseita, jotka toimivat kuin mukana kulkeva ystävä.

Viikkojen on hyvä antaa kulkea omalla painollaan, itseään kuunnellen. Ajankulun ja tulevan hahmoittamista helpottavat viikkoaukeamien lisäksi kuukausittainen kuukausi-kalenteriaukeama, jossa näet yhdellä silmäyksellä koko tulevan kuukauden.
Vuosi ei ole vielä vaihtunut, mutta nyt on juuri oikea hetki pysähtyä alkukartoituksen äärelle ja miettiä omaa lähtötilannettaan, sekä ensi vuoden tavoitteita. Pyörittelen itsekin näitä aiheita parhaimmillaan, sillä ajatelkaas, minä saavutin kaikki kolme tämän vuoden tavoitettani jo syksyyn mennessä. Tässä on hetki tullut pyöriteltyä peukaloita ja pohdittua, miten ensi vuosi voisi tuoda minua entistä lähemmäs tasapainoista, itseni ja sen kautta perheeni onnelliseksi tekevää elämää. Minulla on jo aavistus mitä tulen tekemään, mutta onko sinulla?

Ensi vuoden kalenteripakkauksessa saa sivujen lisäksi järjestelmäkalenterin keinonahkaiset kannet, kuukausivälilehdet, sekä itseliimautuvia muistilappuja. Tulevina vuosina kalenteriin on saatavilla myös pelkkiä sivupaketteja, jotka vaihdetaan kansiin vuoden vaihtuessa - näin luonto kuormittuu mahdollisimman vähän. Voit tutustua kalenterin taustoihin aiemmasta postauksestani, sekä opinnäytetyössäni Polku: Kalenterin käyttö henkisen hyvinvoinnin tukemisen välineenä.

Polku-kalenteria myydään nyt mm. Ajaston verkkokaupassa (toimituskulut sisältyy hintaan), Biodellyssä (hyvässä alessa!) ja Suomalaisissa kirjakaupoissa, joten suuntaa sinne, mikäli haluat taata itsellesi yhden kappaleen. Jos puolestaan haluat kokeilla onneasi tai ilahduttaa läheistäsi kenties vuoden merkittävimmällä lahjalla, kommentoi alle mikä sinut tekee onnelliseksi. Arvon kommentoineiden kesken kolme vuoden 2019 Polku-kalenteria. Jätä kommenttiisi myös sähköpostiosoitteesi, niin saan sinut kiinni voiton osuessa kohdalle. Arvonta-aikaa on sunnuntaihin 18.11. asti.

Onnea arvontaan ja rentouttavaa viikonloppua!
Postaus sisältää affiliatelinkin.