Tämä on ensimmäinen Polku-kalenteria koskeva postaus, jossa pääset sujahtamaan projektin alkuun. Mistä Polku-kalenterin idea tuli? Mikä motivoi työstämään sitä eteenpäin? Miksi sanon, että Polku on suunniteltu täydellä sydämellä? Uppoudutaan hetkeksi aiheeseen, ennen valmiin kalenterin esittelyä.

Opinnäytetyöni valmistumisesta on kulunut jo reilusti yli puoli vuotta, mutta olen osittain joutunut, osittain halunnut olla tähän asti aiheesta vielä ihan hissukseen. Monilla opinnäytetyöhön latautuu suuret odotukset ja halu näyttää, millaiseksi osaajaksi sitä on usean vuoden opintojen myötä kehittynyt. Näin myös minulla. Pelkäsin pitkään, että jokin meneekin pieleen tai ainakaan ihan suunnitelmien mukaan, mikä on pistänyt himmailemaan, vaikka mieli tekisi huutaa minkä keuhkoista lähtee, että "Mä tein sen, ja kattokaa nyt miten upea siitä tuli!!". Nyt tilanne on toinen ja uskallan vihdoinkin näyttää, mitä olen kulisseissa hautunut jo pian puolitoista vuotta.


Kuka minä olen ja miksi teen tätä?

Kerrattakoon, että valmistuin tänä keväänä muotoilijaksi. Vaikka huonekalumuotoilu on virallinen erikoistumiseni, on sydämeni aina vetänyt esimerkiksi palvelumuotoiluun, sosiaaliseen muotoiluun ja brändäämiseen. Näitäkin suurempaa on aina ollut haluni tehdä jotain merkityksellistä. Analysoida suuria kuvoita, tehdä johtopäätöksiä ja luoda jotain uutta tulkintojeni pohjalta. Esteettisyyden ja toimivuuden tavoittelu on tietenkin ydintoimintoja työssäni, mutta kun pöytään isketään merkityksellisyyden tai tärkeyden kortti, syttyy sisälläni aivan toisenlainen roihu.

Siksi opintojeni aikana minussa alkoi kyteä halu valita opinnäytetyöni aiheeksi jotain oikeasti tärkeää. Halusin ratkaista jonkin suuren ongelman, tarjota esimerkiksi uutta yleistä hyvää tukevaa kunnallista tai valtakunnallista palvelua. Olen herkkä havaitsemaan muiden hätää, enkä halusisi mitään muuta niin paljon, kuin että kaikilla olisi hyvä olla. Halusin heittäytyä täysillä ja antaa kaikkeni tavalla, joka antaisi mahdollisimman paljon muille.

Uupumisen ja siitä selviämisen opetus

Ehkä huomaattekin jo minussa kutakuinkin aina vallinneen tavana ajatella ja toimia? Aina valmis antamaan kaikkeni muiden eteen, mikään ei jää puolitiehen ja pidän siitä. Toisinaan se on kaunis piirre ihmisessä, mutta toisinaan se käy myös raskaaksi. Jos kelaamme hetkeksi takaisin muutaman vuoden takaiseen elämääni, näk
isimme, miten puskin pitkään liian lujaa, liian pitkiä päiviä, huomaamattani uhraten kaiken sen ajan, jonka olisin tarvinnut ihan vain itseäni varten. Luulin pitäväni ohjaksia varmuudella, mutta jossain kohtaa pyörä pyöri jo niin lujaa etten saanutkaan vauhtia pysäytettyä ja se oli menoa. Lopulta, kaikesta vastaan pyristelystäni ja viime hetken "pelastustoimista" huolimatta, romahdin ja uuvuin täysin.

Uupumista seuranneella pitkällä sairauslomajaksolla sain viimein ajan pysähtyä ja järjestellä elämän eri palaset kasaan tavalla, joka olisi oikeasti omien arvojeni mukaista, minulle mieluista elämää ja tekisi minut ja perheeni onnelliseksi. Tutustuin uskomattoman taitaviin ammattilaisiin ja löysin lähipiiristäni lukemattomia saman läpikäyneitä ystäviä. Havahduin siihen, että tätä tapahtuu jatkuvasti ja ihan kenelle tahansa, mutta että tällaisesta notkahduksesta kasvaa vain vahvemmaksi, jos opetukselle uskaltaa antautua ja omaksuu ne tuoreimmat psykologiset tiedot ja keinot, joiden tänä päivänä tiedetään olevan henkisen hyvinvoinnin kannalta kaikista tärkeimmät ja uskomattomillakin tavoilla eheyttävät.

Opettelin sanomaan ei, ottamaan rennommin, asettamaan itseni etusijalle ja jättämään päiviini aikaa myös palautumiselle. Uppouduin psykologisiin teoksiin henkisestä hyvinvoinnista, ajatusmaailman loukuista, tietoisesta läsnäolosta, itsemyötätunnosta, luonteenvahvuuksista ja itsensä kehittämisestä. Kävin kursseja, tein muistiinpanoja ja prosessoin kaikkea. Samalla aloin huomata, miten henkisen hyvinvoinnin aihe alkoi hiipiä esiin yllättävissäkin paikoissa, mihin käännyinkään. Muotoilijan tuntosarvet vipattaen intoilin, miten tämä kaikki tapahtuu nyt. Tätä tarvitaan niin kovin ajassa, jota elämme parhaillaan.

Samassa tiesin, mitä opinnäytetyöni tulisi käsittelemään.


Suorituskeskeisessä yhteiskunnassa on kova tempo ja suuret vaatimukset. Ihan kuten kaikissa uusissa  ilmiöissä ja trendeissä, kumpuaa tästäkin ajanjaksosta uusi, lohduttava reaktio aiemmalle. Yhä useampi havahtuu rauhoittumisen kaipuun ja oman hyvinvointinsa priorisoimiseen. Ei elämän tarvitse olla sitä, että hammasta purren selviää päivästä toiseen, mahdollisimman paljon aikaan saaden. Onnekkaita kun olemme, on meillä mahdollisuus muuhun. Olen seurannut pitkään tätä tällä hetkellä jo silmin nähden vallitsevaa henkisen hyvinvoinnin megatrendiä, joka kupli lupaavasti opinnäytetyöni alkumetreillä. Nyt kyseessä ei ole enää mikään kevyt kuplinta, vaan se poreilee voimalla, hieman jo räiskähdellen. Maailma muuttuu kovaa vauhtia ja tätä on ollut aivan mieletöntä seurata vierestä, sillä tässä ei voi kuin voittaa.


Miksi juuri kalenteri?

Olin äärimmäisen onnekas saadessani opinnäytetyöni tehtävänantajaksi kalentereistaan tunnetun ja vahvan kalenterialan ammattitaidon omaavan Ajaston, jossa kaiken lisäksi oltiin valmiita heittäytymään mukaan aiheeseeni Kalenterin käyttö henkisen hyvinvoinnin tukemisen välineenä. Kalenterissa on suuri potentiaali toimia keskeisenä keinona hyvinvointia edistäessä, sillä se on meille paitsi tiivis osa päiviä, myös fyysisesti kosketeltavana, silmän ja käden yhteistyötä vaativana esineenä muistia ja oppimista tukeva. Kalenteri auttaa konkretisoimaan ne muutokset, joita käyt läpi mielessäsi, sekä pitämään niistä kiinni. Sain vapaat kädet ehdotuksilleni ja olen todella otettu siitä, että minuun, vaistoihini ja oman alan ammattitaitooni luotettiin. Käytännössä tämä on tarkoittanut sitä, että olen saanut vapaasti luoda positiivisen psykologian teoriaan ja stressinhallintamenetelmiin pohjautuvan, henkistä hyvinvointia tukevan kalenterin, joka tulee olemaan kaikkien saatavilla elokuun alusta alkaen.

Siispä ympäri mennään ja yhteen tullaan. Haaveeni merkityksellisestä, yleistä hyvää tukevasta opinnäytetyöstä täyttyi.

Entä mitä nyt?

Tunnen olevani jopa hieman sanaton aiheen äärellä, sillä en löydä sanoja kuvaamaan, miten upea prosessi Polku-kalenterin suunnittelu on ollut, tai miten tyytyväinen olen lopputulokseen, joka julkaistiin kesäkuussa ennakkotilattavaksi. Julkaisua seurannut kommenttivyöry ja uskomattoman ihana palaute on saanut minut kyynelehtimään lukuisia kertoja. En pysty tarpeeksi painottamaan, miten tärkeältä kaikki tämä tuntuu. Voin liioittelematta sanoa tehneeni opinnäytetyöni sydämellä, antaen kaikkeni. Mitään enempää tai vähempää en olisi voinut tehdä.

Koko opinnäytetyön, josta postauksen kuvatkin on poimittu, voi lukea Theseuksesta täältä. Opinnäytetyö sisältää kaiken sen pohjatiedon, jota olen kalenterissa soveltanut, ja joka on arvokasta luettavaa erityisesti sinulle, joka pyörittelet mielessäsi omaa jaksamistasi ja hyvinvointiasi. Se ei maksa, eikä vaadi mitään, mutta saattaa antaa paljonkin. Suosittelen myös vilkaisemaan lähdeluetteloa, sillä siellä on monta hyvää lukuvinkkiä.

En lupaa, että kalenterissa on ratkaisu kaikkiin ongelmiin tai että elämä sujuisi kalenterin myötä kuin tanssi, mutta sen lupaan, että se edesauttaa eteenpäin pääsemisessä, jos itse on halukas hakemaan muutoksia. Polku-kalenteri on se kaveri, joka pysäyttää kysymällä miten voit ja mitä kaipaat, kannustaa jatkamaan ja kulkee mukana koko matkan. Se ei tuomitse ja pitää kertomasi ihan vain omana tietonaan. Mikään ei myöskään estä sinua käyttämästä sitä ihan vain, koska se on kaunis.Olen itse käyttänyt kalenterin sivuja viime syksystä alkaen vanhoihin kalenterikansiin kokoamani mockupin muodossa ja pidän siitä valtavasti. Joka kuukausi pysähdyn miettimään, missä mennään ja mihin olen menossa. Tunnustelen, mitä tarvitsen ja mistä minun kannattaisi luopua. Viikkoihini mahtuu enemmän kivaa tekemistä, tiedättekö, niitä juttuja jotka ovat elämän suola. Enkä malta odottaa, että pääsen täyttämään ensi vuoden tavoitteitani, ihan oikean Polku-kalenterin muodossa

Sinä, joka olet malttamaton, voit uppoutua aiheeseen opinnäytetyössäni, kurkkia sneak peek kuvia instagramista tai vilkaista teknisiä tietoja Ajaston verkkokaupassa, jossa innokkaimmat voivat myös nakuttaa kalenterin ennakkotilaukseen. Toimitukset ennakkotilaajille ja jälleenmyyjille alkavat elokuussa. Lupaan kuitenkin, että palaamme lopulliseen kalenteriin sisältöineen vielä muutamaan otteeseen, sillä malttamaton ja innokas olen minäkin!Olisi mahtavaa kuulla, mitä ajatuksia Polku herättää teissä.
Kaikki palaute on tervetullutta!