Ekologisuus, luonnollisuus ja puhtaus ovat olleet merkittäviä teemoja minulle jo pikkutytöstä asti. Käytännön toteutuksen asteelle pääseminen ja omien valintojen merkitys korostui kuitenkin vasta kotoa pois muutettuani, ei ehkä niinkään vastuun ja velvollisuuksien kautta (vaikka sitäkin oli ilmassa, tuoreena vanhempana), vaan mahdollisuutena. Minua on aina kiehtonut se, mitä kaikkea voin ja pystyn omilla valinnoillani tekemään ja vaikuttamaan. Luonteeni ikuinen uteliaisuus nostaa päätään ja innostun aina uusien mahdollisuuksien äärellä.

Luonnonkosmetiikkaan siirtyminen tuolloin pian seitsemän vuotta sitten pohjautui juuri näihin ajatuksiin. Minua kiehtoi ajatus siitä, että voisin toteuttaa ihonhoitoa ja meikkaamista, omia henkireikiäni, luonnollisin ainesosin ja luontoa kunnioittaen. Näin luonnonkosmetiikan vaihtoehtona, joka edusti jollain tapaa kaiken saamista; pystyin jatkamaan kauneudenhoidolla nauttimista, kuormittamatta ympäristöä kuten aiemmin.

Sen tiedämme jo, että hurahdin. Luonnonkosmetiikka on kiehtonut aivan valtavasti kaikki nämä vuodet ja luonnonkosmetiikan kehitys, jota olen saanut seurata tänä aikana, on ollut käsittämätön! Vauhti, jolla maailma muuttuu tällä hetkellä, on paitsi lohduttavaa, myös äärimmäisen inspiroivaa. Tätä lähempää ei globaalia murrosta ja megatrendin syttymistä ole voinut seurata; meidän sukupolvellamme on siihen oikein aitiopaikat.
Luonnonkosmetiikkaan ja puhdasta ruokaa kohtaan syttynyt kipinä ehti alkaa kyteä juuri sopivasti ennen vauva-arkea ja ruuhkavuosia, suuri onni, sillä tuohon kuplaan ei ole mahtunut juuri muuta noiden kaikista hektisimpien vuosien aikana. Vuosi-pari sitten aloin taas havahtua tarkastelemaan maailman menoa uteliain silmin ja halu kehittyä ekologisuuden osa-alueella entisestään heräsi. On sinänsä huvittavaa, että vaikka olen muotoilualan opinnoissani ollut tiiviisti tekemisessä eettisen ja ekologisen tuotemuotoilun parissa, en ole saanut sitä juuri sovellettua omaan arkeeni. En siitä huolimatta, että tietoa ja taitoa löytyy. Suutarin lapsella ei ole kenkiä ja meidän kodin sisustus ja vaatekaappien sisältö... ei ole varsinaisesti edustanut arvojani. Ostan vähän ja kestävää, mutta esim. materiaalivalintojen ja alkuperän kanssa oli ja on edelleen parantamisen varaa.

Ensimmäinen askeleeni oli välttää keinokuituja tekstiileissä ja etenkin vaatteissa, sekä suosia luomu- ja sertifioiduista kankaista valmistettuja tuotteita. Aloin myös seurata tiiviimmin kotimaisia eettisiä vaatemerkkejä ja huomasin ilokseni, että tälläkin saralla on kehitytty valtavasti! Nyt inspis näillekin osa-alueille on ponkaissut kattoon ja juuri tästä syystä olen lisännyt blogin yläpalkkiin omat kategoriat myös mm. muodille, sillä nämä ovat osa-alueita, joita haluan perustellusti nostaa esille myös täällä Luonnonkauniin puolella ja joiden uskon kiinnostavan myös teitä. Muoti- tai sisustusblogia tästä ei ole tulossa, mutta sopivilla hetkillä voimme jatkossa vilkaista myös näiden aihepiirien puolelle.
Eettisessä kuluttamisessa oleellista on uudistaa koko kuluttamista koskeva ajattelutapa. Ajatus ei tietenkään ole korvata aiempi runsas trendeihin fokusoitunut ostohuuma vastaavalla, eettisten tuotteiden kulutushuumalla. Eettisen kuluttamisen juuriajatus on tarvelähtöinen ja kauaskatseinen; ei osteta tämän kauden kuumimpien villitysten mukaisia vaatekappaleita, vaan vuosia vaatekaapin osana toimivia palasia, joista on paljon iloa pitkään. Huomioidaan koko tuotteen elinkaari materiaalin valmistuksesta, ympäristövaikutuksista ja työntekijöiden oloista käytönaikaisiin vaikutuksiin ja lopuksi, pakon edessä, kierrättämiseen tai hävittämiseen. Kun vaateostoksen näkee pitempiaikaisena sijoituksena, jolla on väliä, joka tyydyttää todellisia tarpeita ja siitä pitää huolta, alkaa kuviosta pääsemään jyvälle.

Kirppiksiltä ostetut vaatteet ovat varmasti ensimmäinen ajatus, mikä tulee mieleen eettisistä vaatteista, mutta todellisuus on paljon monimuotoisempi. Yksi äärimmäisen hyvä esimerkki on vaatelainaamo-konsepti, jolloin esimerkiksi satunnaiset juhlavaatetarpeet ratkaistaan vuokraamalla tuote käyttöön. Näin sama vaate ilahduttaa käyttäjiä lukuisia kertoja ympäri vuoden, sen sijaan, että jokaisen käyttäjän vaatekaapissa roikkuisi valtaosan vuodesta hyvällä tuurilla muutaman kerran päälle päässyt vaatekappale. Ei ole pakko omistaa, vaan voi jakaa. Satunnaiseen tarpeeseen kannattaa myös rohkeasti kysyä tuotetta lainaan ystävältä ja ihan parasta ovat ystävien väliset vaihtokaupat!

Yksi viimeaikojen inspiroivimmista kokemuksista ekologiseen muotiin liittyen on ehdottomasti opintoihini kuuluneen työharjoittelujakson suorittaminen Sugar Helsingille viime kesänä. Vaikkei omat työtehtäväni liittyneet muotiin, jätti Sugarin porukan tietoisuus ja edustuksessa olleet brändit minuun suuren vaikutuksen ja sai aikaan suuren sykähdyksen mielenkiinnossa. Sugarin ihanat tyypit saattoivat ehkä aavistaa jotain, sillä sain harkkajakson päätyttyä kiitokseksi Karita Sainion upean Hyvin eletty -kirjan, jota olinkin jo ehtinyt hypistellä kerran jos toisenkin. Hyvin eletty -kirjassa sukelletaan ekologisuuteen niin luonnonkosmetiikan, vaatteiden, kodin kuin ruoankin osalta, yleisesti pohdiskellen ja neuvoten, faktoja oikoen ja kannustaen. Erityisen hyödyllisenä koin vinkit merkeistä, ostopaikoista ja inspiroivista tyypeistä, joita seurata ja josta ottaa mallia.

Syksyn I love me -messuilla minut kutsuttiin käymään Globe Hopen messuosastolla ja meneillään olevien omien pohdintojeni myötä suuntasin paikalle uteliaana. Globe Hope on minulle tuttu jo vuosien takaa, sillä Globe Hope on ollut yksi puhutuimmista eettisen muodin merkeistä opintojeni alkuvuosina. En tuolloin kokenut Globe Hopen tuotteita omakseni, mutta kutsun innostamana ja heidän sivuillaan vierailtuani yllätyin suuresti; myös Globe Hope on vuosien saatossa kokenut valtavan kehityksen ja lupaavia tuotteita löytyi lähes jokaisesta tuotekategoriasta.

Yksi haastavimmista eettisen kuluttamisen osa-alueena olen kokenut asusteet, etenkin kengät ja laukut, joiden toivoisi kestävän pitkään, olevan hyvistä materiaaleista valmistettuja ja tyyliltään ajattomia ja monen asun kanssa toimivia. Suurin ja kiireisin murheenkryynini on ollut laukku läppärille, sillä uudet työkuvioni liikuttelevat minua paitsi ympäri Turkua, myös säännöllisesti pääkaupunkiseudulle. Valehtelematta hihkuin riemusta, kun bongasin Globe Hopen valikoimista Olga-olkalaukun*, joka on sekä äärimmäisen hyvä toiminnallisesti että yksinkertaisen tyylikäs. En ollut osannut edes ajatella, että voisin löytää työlaukuksi kaikki vaatimukseni täyttävän vaihtoehdon eettiseltä brändiltä, niin hölmöltä kuin se jälkeenpäin tuntuukin. Olgan löytäminen ja Globe Hopen osastolla vierailu vahvisti kokemustani siitä, että viimeistään nyt on aika pistää muutos tulille ja se onnistuu.


Olgaa*, joka näkyy postauksen kuvissakin on vain pakko hehkuttaa hetki. Se on kulkenut mukanani syksystä asti ja on täyttänyt paikkansa luottotyöparinani viimeisen päälle täydellisesti. Se on tukeva, to-del-la tilava ja ulkomuodoltaan niin helppo, että sen pystyy huoletta yhdistämään sekä siistiin villakangastakki-lookiin kuin huolettomaan ja lämpimään talviasuun. Pystyn helposti mahduttamaan laukkuun läppärini lisäksi työkalenterini, henkilökohtaisen plannerini, kamerani ja muut pikkusälät, mitä ikinä tarvitsenkaan. Olga-laukut valmistetaan muidenkin Globe Hopen tuotteiden tavoin kierrätetyistä- ja ylijäämämateriaaleista, Olgan tapauksessa kestävistä Ruotsin armeijan laivastosäkeistä ja sisäpuolen sininen kangas on tehty työvaatteiden vuorista. Samaa tyyliä on myös pienempi Emma-olkalaukku, jota olen itse silmäillyt kameralaukuksi. Lähes kaikki Globe Hopen tuotteet on valmistettu Suomessa ja Tallinnassa, vain luomupuuvillaiset t-paidat valmistetaan Turkissa.

Myös naistenvaatteiden puolelta löytyy monta tuotetta, jotka iski lujaa, enkä voi kuin suositella vilkaisemaan tarjontaa. Esim. Mary-bombertakki on aivan törkeän upea (ja nyt puoleen hintaan alennuksessa). Itseäni ilahdutti myös Globe Hopelle rantautunut männynpihkavoide.
Jos (ja kun) siellä linjoilla on muita, jotka myös pohtivat ja puntaroivat näitä samoja eettisen kuluttamisen asioita, suosittelen lämpimästi siirtymään tuumasta toimeen ja tarttumaan asiaan. Mahtava paikka aloittaa on Vihreät vaatteet -sivusto, joka on pullollaan vinkkejä ekologiseen vaatekaappiin. Myös Globe Hope haluaa jeesiä eettisen muodin pariin siirtymisessä ja tarjoaa teille 10% alennuksen kaikesta Globe Hopen verkkokaupasta koodilla "Luonnonkaunis". Alekoodi on voimassa 15.2. asti.Miten te kulutatte fiksusti? 


Tähdellä (*) merkitty tuote saatu blogin kautta.