Oletko koskaan ajatellut miten tehdään luonnonkosmetiikassa käsisaippua tai kasvovoide? Olen itse pohtinut paljon missä, miten ja kuka valmistaa kosmetiikkani ja vaatteeni. Nyt utelias luonteeni on palkittu kun lähdimme 18 bloggaajan ja maahantuojan Nordic Health Systemsin Liisan ja Vesan kanssa tutustumaan luonnonkosmetiikkamerkin Nurmen pieneen tehtaaseen Viroon. Oikeastaan käsite tehdas voi luoda aika vääränlaisia mielikuvia, sillä Nurmella kaikki tuotteet valmistetaan pienissä erissä käsityönä kauniissa maalaismaisemissa! 

Tiistaina aamu alkoi hyvin aikaisin, sillä herätyskello soitti jo neljältä valmistautumaan automatkaan Tampereelta Helsinkiin ja kohti Eckerö Linen laivaa. Voitte vain kuvitella miten aamulla alkoi jännittämään, sillä minulle kaikki ihmiset olivat uusia ja ei sitä kauhean usein pääse vierailemaan kosmetiikkatehtaalla! Laivamatka sujui nopeammin kuin koskaan tutustuessani muihin ihaniin bloggaajiin aamupalalla, juttua riitti loputtomiin!

Satamassa meitä odotti bussi ja ajomatka kohti Nurmen tehdasta. Matkalla näkyi valtavia haikaranpesiä sekä itse haikaroita. Vähän tässä kohtaa jännitettiin tulisiko ukkonen ja sade, mutta onneksemme vasta lähtiessä myräkkä iski päälle. Perillä meitä odotti Nurmen ihana Marit Tiits ja pöytä täynnä hedelmiä ja kasviksia sekä teetä, mehuja ja kahvia. Laivan myrkkykahvin jälkeen olin erittäin onnellinen kupillisesta höyryävää, sillä syksy tuntui jo tekevän tuloaan myös Viroon. 

Marit kertoi meille ensin Nurmen syntytarinan, sekä tarinan Nurme nimen takaa. Niitty ( viroksi ”nurm”) on aina ollut lähellä hänen sydäntään. Hän kuvaili sitä taianomaiseksi maaksi hänen lapsuudestansa, joka on aina tuottanut hänelle iloa ja toisaalta myös tarjonnut lohtua jos siihen on ollut tarvetta. Lapsena hän kantoi niityltä kukkia sisään niin, että joka paikka oli niitä täynnä. Niitty on hänelle meditatiivinen paikka, jossa voi kerätä voimia ja rentoutua. Yhdyn tähän kaikkeen täysin, sillä olen ollut itse samanlainen lapsena ja nyt aikuisena. Keväisin odotin ensimmäisten kukkien nousevan maasta ja joka päivä kävin kiertämässä ne vakiopaikat hihkuen innosta kun ensimmäiset pienet nuput näkyivät. 

Marit aloitti tämän kaiken saippuoiden teosta 11 vuotta sitten kun hän oli kotona vauvansa kanssa. Jotakin muuta tekemistä piti saada ja hän etsi tietoa saippuoiden tekemisestä ja tekikin niitä ensin joululahjoiksi perheelle ja ystäville. Hän halusi tehdä ne niin luonnollisesti kuin on mahdollista ja tällä tapaa hän löysi avun vahingossa myös omiin iho-ongelmiinsa. Hyvin monta sataa saippuaa myöhemmin ystävät alkoivat ostamaan häneltä saippuoita ja lopulta hän alkoi myydä niitä, pitkä harjoitus ja kokeilut tuottivat siis tulosta. Maritin motivaatio, sinnikkyys ja alituinen uuden oppimisen halu oli aivan uskomattoman inspiroivaa ja olisin voinut kuunnella häntä paljon pidempäänkin! 

Nurmen perheyrityksen kosmetiikassa käytetään vain luonnollisia värejä ja tuoksuja, muutenkin raaka-aineiden laadusta ei tingitä vaan jokainen tuote on tehty käsin parhaista mahdollisista raaka-aineista ilman mitään ylimääräistä. Tuotteissa käytetään virolaisia kasveja ja kukkia, jokaisessa saippuassa tai vartalovoiteessa mitä me ostamme kaupasta onkin pala oikeaa ketoa sen sieluineen ja tunnelmineen. Mielessäni tulenkin palaamaan tähän kauniiseen miljööseen joka kerta kun käytän heidän tuotteitaan ja tulenkin tekemään sitä entistä useammin!


Kaikki Nurmen tuotteet ovat tosiaan käsin tehtyjä pienissä tiloissa, joita kunnostettiin muutama vuosi erilaisilla kierrätysmateriaaleilla. En rehellisesti sanottuna tiennyt ennen tätä vierailua kuinka iso määrä heillä on erilaisia tuotteita ja onnekseni suurin osa niistä on vegaanisia! Tuotteita ei ole testattu eläimillä, ne ovat kaikki käsintehtyjä ja luonnollisia. Marit kertoi meille siitä, että isot yritykset ostavat pienempiä etteivät he menettäisi markkinoita, siitä miten usein monella merkillä tuotteissa käytetään vettä tehoavien aineiden sijaan ja kuinka suuren tarjonnan myötä on vaikeampaa erottua joukosta. Sen vuoksi he ovatkin pyrkineet tekemään monikäyttöisiä tuotteita joilla selvitä pohjoisessa ilmastossa.

Pääsimme näkemään miten etiketit laitetaan pulloihin, miten tuota toffeen näköistä hunajasaippuaa tehdään ja kuinka näpsäkästi toisia saippuoita leikataan. Saimme testata ja kokeilla eri tuotteita, joista suurinta osaa tuoksuttelin onnessani. Varsinkin soijavahakynttilä Salaisuus oli niin herkullinen, että syksyn pimeneviin iltoihin on se hankittava! Meillä muuten poltetaan vain soijavahakynttilöitä, sillä ne palavat puhtaammin. Saimme mukaamme myös muutaman tuotteen, joista yksi oli Nurmen suosituin tuote Virossa Foot Scrub soap -jalankuorintasaippua, joka pääsee käyttöön pikimmiten! 

Paluumatkalla kävimme vielä Telliskivessä hieman shoppailemassa, jonka jälkeen palasimme takaisin Suomeen laivalla. Pakko muuten sanoa, että iso plussa Eckerö Linen buffalle vegaanin näkökulmasta, vaikka jälkkäriä ei ollutkaan (enkä jaksanut sitä erikseen kysyä) niin kerrankin oli syötävää kunnolla alkupaloista lähtien. Vastaisuudessakin voi siis kyseisellä laivalla matkustaa.

Päivä oli pitkä, mutta erittäin antoisa kiitos bloggaajakollekoiden sekä Liisan ja Vesan, jotka mahdollistivat tämän kaiken. Tämä kokemus oli ihan mieletön ja tulen tätä reissua varmasti lämmöllä muistelemaan vielä pitkään. Ennen kaikkea nyt tiedän, että Nurmen tuotteita voi ostaa todella hyvällä mielellä!Emilia


Ovatko Nurmen tuotteet sinulle tuttuja?