Vuosien saatossa olen kokeillut kaikkia muita hiusvärejä paitsi mustaa ja blondia. Kuuden vuoden ajan ovat kasvivärit olleet se minun juttuni, mutta lopulta punainen alkoi kyllästyttämään. Eniten minulla onkin kokemusta ihan vain hennalla värjäämisestä ja vasta viime aikoina olen alkanut tutkailla muutakin valikoimaa. Vuodenvaihteesta lähtien olen haaveillut vaaleanruskeista tai ruskeista hiuksista ja ostinkin Berliinin matkalta Khadin tummanruskean kasvivärin. Muutama viikko värjäyksen jälkeen ruskea haalistui latvoista pois, jättäen vain todella tumman tyven.

Tässä kohtaa tein värinpoiston, sillä halusin saada punaista pikmenttiä pois alta ennen seuraavaa ruskealla värjäystä. Punainen lähti todella hyvin, mutta virhe tapahtui indigoa sisältävän tyven kanssa sillä se värjäytyi  sinivihreäksi. Ei auttanut kuin hakea uusi kasviväri kaupasta (mahongin ruskea) ja toivoa parasta. Pieni sinertävyys pysyi siinä kohdassa johon indigo oli tarrautunut, tästä viisastuneena voin sanoa ettei indigo ja värinpoisto sovi yhteen. Henna sen sijaan lähtee paljon paremmin, vaikkakaan ei kokonaan kerralla. Alla kuva mistä lähdin liikkeelle värinpoiston jälkeisen hätävärjäyksen jälkeen. Sinertävän vihreä tyvi ei tässä näy, mutta siellä se on ylhäällä.
Lähdin etsimään miltä kaikilta merkeiltä löytyy valmiita kasvivärejä ja lopulta löysin Radicon Colour Me Organic sarjan, josta löytyy valikoimaa 23 värin verran. Kasviväreillä ei pysty vaalentamaan hiuksia, joten aina oma hiusten väri on värjäyksen lähtökohtana ja vaikuttaa myös lopputulokseen. En siis olettanut että saisin yhdellä kerralla pysyvästi ruskeita tai rusehtavia hiuksia, sillä kuten ylemmästä kuvasta näkee oli punainen pohjalla aika kirkas. Radicon sarjan värit eivät sisällä synteettisiä ainesosia kuten PPD:tä tai ammoniakkia, vaan vaikuttavat aineet ovat kaikki luonnosta peräisin.

Radicon väreistä lopulta kaksi houkutteli minua eniten; kuparinruskea ja vaaleanruskea*, jonka lopulta sitten valitsinkin vähemmän punertavana kokeiluun. Tällä kertaa en radikaalia muutosta hakenut, vaan nimenomaan tietä pikkuhiljaa sitä ruskeaa kohti. Kuvat joita värjätyistä hiuksista otin on muutama viikko värjäyksen jälkeen, sillä halusin näyttää mikä oli se oikea lopputulos. Kasviväreillä kestää noin viisi päivää kehittyä ja syventyä, näin kävi tälläkin kertaa.

Itse värjääminen on helppoa kuin mikä ja ohjeet Radicon pakkauksessa olivat todella selkeät. Sekoitin puolet väristä kuumaan veteen, puhdistin sitä ennen hiukset kunnolla savinaamiolla ja levitin värin kosteisiin hiuksiin. Mukana tuli suojahansikkaat, sivellin värin levittämiseen sekä suojamyssy. Pitkille hiuksille menee koko paketti väriä (arviot löytyvät ohjeista), mutta itselleni riitti tasan puolet eli saan vielä myöhemmin uuden värjäyksen tästä paketista. Päässä väri oli muutaman tunnin ajan ja suojamyssyn päällä pidän aina pyyhettä tai pipoa lämmittämässä, sillä lämpö voimistaa värin vaikutusta. 

Kuten oletinkin latvoihin jäi lämmin punertava sävy kuten kuvistakin näkyy. Nyt kuukausi värjäyksestä ovat hiukset vielä punaisemmat kuin kuvassa, mutta tyvi on lämpimän ruskea edelleen. Tämä liukuvärjäys ei näytä ollenkaan hassummalta, olen todella tyytyväinen lopputulokseen! Nyt ei auta muu kuin odottaa hiusten kasvavan, että pääsen tuosta punaisesta kokonaan eroon. Kaikista vaikeinta kuvatessa oli juuri sen oikean sävyn tallentaminen. Sävy vaihtelee todella paljon valosta riippuen. Nämä kuvat ovat täysin käsittelemättömiä. 
Kaikista valmiista seoksista mitä olen kokeillut on Radicon väri toiminut parhaiten, aiemmin olen kokeillut Khadin tummanruskeaa sekä MacUrthin mahonginruskeaa, joka ei tarttunut liki ollenkaan.  Tulen vielä myöhemmin kirjoittamaan miten tilanne etenee projektissani kohti ruskeita hiuksia kasviväreillä. Ainakin olen löytänyt oman merkkini jos ei muuta ja laajan valikoiman ihania sävyjä! Helpommalla toki pääsee kun suuntaa ekokampaajalle ja näin olisin tehnyt jos olisin tiennyt miten suuri homma värin vaihdossa on. Kasvivärjäys kotona ei ole vaikeaa, mutta operaatio punaisesta ruskeaan ei käy hetkessä.

Aiemman tekstini hiusten hennaamisesta löydät Turkoosien Unelmien puolelta. Hyvä sivusto kasvivärjäyksestä löytyy täältä, sen kanssa olen itse päässyt alkuun vuosia sitten.


Emilia


Tähdellä (*) merkityt tuotteet saatu.