Ra-kas-tan inkivääriä. Ruuanlaitossa pyhä kolminaisuuteni on chili, valkosipuli ja inkivääri: ruoka, jossa on näitä, ei voi olla kuin hyvää. Eikä mikään ole flunssaisena parempaa kuin inkivääri-hunajajuoma. Se paitsi maistuu hyvälle, myös todella tuntuu helpottavan oloa.

Jokin aika sitten törmäsin artikkeliin, jonka mukaan inkivääriä voisi käyttää myös ihonhoidossa ja aloin googletella. Osoittautui, että inkivääri on todella monikäyttöinen kauneudenhoidossa. Itsetehtyä keittiökosmetiikkaa rakastavana innostuin ja nyt on pakko jakaa teillekin parhaat vinkit, inkivääri nimittäin on todellinen kosmetiikan superainesosa niin ihon kuin hiustenkin hoidossa.


Ihonhoidollisissa tarkoituksissa inkivääriä kannattaa tietysti nauttia sisäisesti lisäämällä sitä ruokavalioon tai juomalla inkiväärimehua. Lisäksi inkivääriä voi käyttää ulkoisesti. Ulkoisesti inkivääriä voi käyttää sellaisenaan hieromalla sitä suoraan iholle, lievittämällä iholle viipaleita tai soseuttamalla siitä naamion. Inkivääriä voi myös sekoittaa muihin loistaviin kotitekoisten naamioiden ainesosiin. Iholla inkivääri:

-haalistaa arpia
Antioksidanttisten ominaisuuksien vuoksi inkivääri voi haalistaa oman ihon sävyä vaaleampia arpia. Kun näihin arpiin hieroo tuoretta inkivääriä kerran tai kaksi päivässä, parin viikon päästä pitäisi alkaa huomata merkittäviä muutoksia. Muutaman kuukauden päästä arvet ovat jo lähes huomaamattomia.

-nuorentaa ihoa
Samoista antioksidanttisista ominaisuuksista johtuen inkivääri on tehokas ihon nuorentaja. Sen noin 40 antioksidanttia suojaavat ihoa vapailta radikaaleilta. Inkivääri myös tasoittaa ihon sävyä sekä lisää ihon kimmoisuutta. Tässä tarkoituksessa inkivääriä voi käyttää iholle sellaisenaan tai hoitavaan öljyyn tai hunajaan sekoitettuna.

-auttaa näppyihin ja akneen
Inkiväärillä on puhdistavia sekä tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia. Niinpä se vähentää finnejä tappamalla bakteereja ihon pinnalla ja syvällä huokosissa. Inkivääri myös helpottaa ihon ärstystä ja aknen aiheuttamaa kipua. Myös akneiholle käytettäessä hunaja sopii loistavasti inkiväärin kaveriksi, onhan silläkin tulehdusta poistavia ominaisuuksia. Molemmat sopivat onneksi myös herkälle akneiholle.

-rauhoittaa palanutta ihoa
Inkiväärin sanotaan rauhoittavan auringossa palanutta ihoa. Ei toki ehkä kannata laittaa inkivääriä iholle heti palamisen jälkeen, mutta kunhan iho on ensin viilennyt, tuore inkiväärimehu auttaa palanutta kohtaa paranemaan.

-kirkastaa ihoa
Inkiväärinaamio tai inkivääriviipaleet iholla saavat ihon hehkumaan. Rentoudu siis illalla inkivääriviipaleet kasvoilla ja ihaile aamulla hehkuvan kirkasta ihoasi.


Hiustenhoidossa inkivääri toimii shampooseen sekoitettuna tai hiusnaamiona käytettynä. Hiuksiin käytettynä inkivääri:

-taistelee hilsettä vastaan
Tästä ei ole itselläni kokemusta, mutta lukemani mukaan inkivääri on loistava apu hilsettä vastaan.

-stimuloi hiusten kasvua
Inkivääri vahvistaa hiuksia ja vähentää niiden putoamista. Lisäksi se lisää verenkiertoa päänahassa ja täten parantaa hiustenkasvua.

-kosteuttaa hiuksia
Shampooseen sekoitettuna inkivääri kosteuttaa hiuksia ja auttaa estämään kaksihaaraisten syntymistä.


Kaikkien näiden kauneudenhoidollisten hyötyjen lisäksi inkiväärin syöminen muunmuuassa auttaa monenlaisiin kipuihin kuten kuukautiskipuihin, helpottaa flunssan oireita, parantaa ruuansulatusta, auttaa ummetukseen, laskee verensokeria, poistaa tulehdusta, helpottaa pahoinvointia, saattaa pienentää sydän- ja verisuonitautien riskiä sekä laskea kolesterolia, saattaa pienentää Alzheimerin taudin riskiä ja saattaa pienentää syöpäriskiä. Kyseessä on siis todellakin melkoisen ihmeellinen kasvi, jota kannattaa opetella käyttämään. Sen maku saattaa vaatia hieman totuttelua, mutta ainakin meillä epäileväinen mieskin lopulta rakastui inkivääriin sen verran, että meillä on tätä nykyä oma pieni inkivääriviljelmä.

Kuten niin monen muunkin asian kanssa, on inkiväärinkin kanssa hyvä muistaa kohtuus, eikä se sovi aivan kaikille. Inkivääriä ei suositella raskaana oleville, eikä imettäville. Lisäksi se ei sovellu kaikkien lääkkeiden kanssa käytettäväksi, muunmuuassa verenohennuslääkityksen.


Jonna