En ole uudenvuodenlupauksia tekevää tyyppiä, enkä useimmiten edes aloita uuden vuoden alettua sen kummempia projekteja. Tämä vuosi on kuitenkin ollut niin kiireinen ja yhtä tukka putkella suorittamista, että päätin pistää hullunmyllylle stopin ja oikeasti tehdä jotain asialle. En rehellisyyden nimissä ole kuitenkaan oikein tiennyt mistä aloittaa, enkä osaisi tehdä tällaista täyskäännöstä omin päin. Enkä varmasti ole tämän kanssa yksin.

Hyvinvoinnin ollessa yksi blogimme teemoista ja kiireen ollessa nykyään itse kunkin elämässä enemmänkin sääntö kuin poikkeus, ajattelin, että teitäkin saattaisi kiinnostaa tällainen itsetutkistelu. Sitä voi luonnollisesti tehdä ilman mitään sen kummempia tilpehöörejä, mutta monelle tällainen luonnistuu parhaiten jonkinlaisen harjoitusohjelman tai päiväkirjan kanssa. Itse kalenteri-ihmisenä ja järjestelijäluonteena hihkuin riemusta, kun törmäsin tähän Kikki K:n Wellness Planneriin, joka on vaan niin älyttömän kaunis, ja sisältö erinomaista, että päätin lähteä työstämään ensi vuoden tavoitteita ja muutoksia sen avulla. Ja pakkohan sitä on hieman esitelläkin, sillä siitä voivat varmasti muutkin poimia ideoita.
Oman elämänsä life coachina toimiminen on siinä mielessä paras mahdollinen ratkaisu, että kaikki lähtee itsestä. Tämä minun Wellness Planner toimii pohjana, joka herättelee käyttäjää pohdiskelemaan omaa elämäänsä ja omia arvojaan. Kun kukaan muu, ei edes mikään elämäntapaohjaaja, ole vieressä huutelemassa mielipiteitään, pääsee mielestäni aidoimmin omille juurilleen.

Juju tässä on se, että heti alkuun vuodelle asetetaan kolme tärkeintä tavoitetta. Ne voivat tottakai olla jotain oikein konkreettisia kuten "jaksaa juosta 10km" tai "tupakoinnin lopettaminen", mutta minulla tavoitteet olivat selkeästi enemmän ympäripyöreitä prioriteettien määrittelyä. Päätin kohentaa omaa terveyttäni niin syömisen kuin liikunnankin myötä, panostaa ihmissuhteisiin, sekä opintojen loppuun saamiseen. Aina suurempia päätöksiä tehdessä tulee miettiä, että miten tämä asia/projekti/tehtävä tukee tärkeimmissä tavoitteissa onnistumista ja onko tämä välttämätöntä.  

Jo tässä kohtaa oli kuitenkin jollain tapaa hauska huomata, miten paljon ihminen haluaisikaan saada aikaiseksi. Jos mahdollisuus olisi ollut, olisi listani ollut paljon pidempi, ja mielessä vilisi vain haluan kehittyä valokuvaajana, haluan oppia tekemään vegaaniruokaa, haluan piirtää useammin, säästää rahaa, haluan sitä ja tätä ja tuota ja kolmatta. Että tulipa heti alkuun palautettua itsensä maanpinnale!
Vuoden kolmen tärkeimmän tavoitteen perusteella luodaan välitavoitteita, jotka tuovat lähemmäs suurten tavoitteiden saavuttamista. Tässä Kikki K:n Wellness Plannerissa on tilaa ja sivuja kymmenelle pienemmälle tavoitteelle per aihealueet mieli, ruoka ja liikunta, sekä sarakkeet niiden saavuttamisessa tukeville suunnitteluille, mutta käyttäjä valitsee tietenkin itse mitä osioita käyttää ja koska. Itsehän päätin lähteä liikkeelle niinkin pohjilta, että opettelen menemään nukkumaan ja nousemaan aiemmin, syömään aamupalan, venyttelemään päivittäin ja olla tekemättä töitä/koulujuttuja iltaisin.

Näitä pikkutavoitteita seurailen näppärästi pieneltä etutaskun lappuselta, johon ruksitan jokaisen suoritetun kohdan (kuten esim. "ei töitä 21 jälkeen" ja jokaisesta pienestäkin saavutetusta tavoitteesta seuraa tietenkin palkinto. Pyrin laittamaan itselleni palkinnoksi jotain tekemistä tai vaikka tästä saan todella helpottuneen olon, sen sijaan että palkitsisin itseni materialla, vaikka tuleehan niitäkin aivan varmasti vuoden varrella. Itseälläni alkuun pääsemistä helpottaa ihan mielettömästi, kun minulla on ohjeet mustana valkoisella. Tarpeeksi pienillä tavoitteilla on myös tarpeeksi helppoa onnistua ja päästä eteenpäin.

Yksi lempparijutuistani tässä plannerissa (mitä voi tietenkin tehdä muutenkin) on mahdollisuus viikottaiseen pohdiskeluun 25 viikolle. Näillä sivuilla kysytään esimerkiksi millä sanoin viikkoa kuvailisi, mikä meni hyvin, mitä sillä viikolla on saavuttanut ja oppinut itsestään, mikä oli itselleen esteenä ja mitä seuraavalla viikolla voisi tehdä toisin. Sisältö on jollain tapaa varsin päiväkirjamaista, mutta johdattelevilla kysymyksillä sitä tulee ajateltua kulunutta viikkoa paljon laajemmin ja opettavaisemmin. Sillä miten voisi koskaan oppia muuttamaan tekemisiään, ellei ensin tiedä missä vika on?
Tilasin tuolta samaisesta Kikki K:n verkkokaupasta myös ns. motivaatiokortteja, yksinkertaisesti siitä syystä, että minulla tuollaiset pienet muistutukset toimivat. Vaihtelen niitä ja niiden paikkoja sen mukaan, mille on minäkin aikana eniten tarvetta, ja tulen lisäämään niitä muistutukseksi myös varsinaiseen kalenteriini, jota vilkuilen useita kertoja päivässä.

Yksi harjoitus, joka minun on ihan pakko jakaa teidän kanssa, on aivan mahtava Reverse Bucket List. Bucket listeissahan yleensä listataan kaikkea sitä, mitä haluaisi elämässään kokeilla, tehdä ja saavuttaa, mutta tässäpä mietitään mitä hienoja juttuja on jo päässyt kokemaan, ihmisiä joihin on saanut tutustua ja kaikkea mahdollista, mistä on kiitollinen. Monesti sitä tuppaa unohtamaan miten hienoja ja opettavaisia asioita elämässä onkaan jo käynyt läpi tai kuinka onnekas onkaan, jolloin tällaisen listan tekeminen nostaa fiiliksiä hurjan paljon. Minä mietin hetken mitä kaikkea voisin tähän omaani listata, ja pelkkä alku on jo saanut minut hymyilemään monta päivää. Tätä jos jotain kannattaa kokeilla!


 
Minusta olisi hirveän kiva kuulla, mikäli teillä on jotain vastaavia projekteja menossa, tai jos olette tehneet itsellenne uudenvuodenlupauksia tai asettaneet jotain suurempia tavoitteita? Mitä ne ovat ja miten aiotte onnistua? Onko siellä muita, jotka aikovat katkaista kiirekierteen? Tapoja on varmasti yhtä monta kuin tekijöitäkin, ja voimme varmasti kaikki oppia toisiltamme jotain, joten antakaa palaa!


Ann-Christine


(Lopuksi vielä sellainen huomio (ettei tule ikäviä yllätyksiä), että jos joku teistä innostui jostain Kikki K:n tuotteista, niin tiedoksi, että tilauksiin tulee alvit, tullit ja muut mahdolliset päälle, joten harkitkaa tarkkaan! Tästä kannattaa halutessaan kysyä lisää!)