Yhteistyössä The Natural Goods Company.


Kun kosmetiikka-ala ja sen tarjonta alkaa käydä tutummaksi, valikoimien avartuessa perinteisen putsari-kasvovesi-kosteusvoide-akselin ulkopuolelle, alkaa eteen putkahdella jos jonkinlaisia tuotteita ja lukuisia nimityksiä. Kuluttajalla saattaa mennä niiden äärellä sormi suuhun. Tarvitseeko näitä kaikkia ja mikä niiden ero on?

Etenkin erilaisten ihon kuivuutta helpottavien tuotteiden kirjo on poikkeuksellisen laaja. On naamioita, kosteusvoiteita, seerumeita, öljyjä, eliksiirejä, sekä niiden sisällä toisistaan eroavia nimityksiä. Asiat on tehty varsin hankaliksi ymmärtää, mutta pähkinänkuoressa homma menee näin:

Iho janoaa ja tarvisee kahta asiaa: vesikosteutta ja hyviä ravitsevia öljyjä. Hyvä kosteusvoide hoitaa nämä molemmat, kun taas seerumit antavat lisäbuustin vesikosteutta ja kasvoöljyt tukevat ihon hydrolipidikalvoa, estävät kosteuden haihtumista iholta sekä ruokkivat ihoa hyvillä rasvahapoilla ja ravinteilla. Seerumien ja öljyjen avulla voi itse säädellä kokonaisuutta omien tarpeiden mukaan.
Tässä postauksessa vilkaistaan kuitenkin tarkemmin nimenomaan kasvoöljyihin, kauneusöljyihin, kuivaöljyihin, öljycocktaileihin, öljyseerumeihin... Rakkaalla lapsella monta nimeä - käytännössä kyseessä on täysin sama asia. Vain käytettyjen öljyjen kokoonpano, laatu ja suhteet vaihtelevat. Kasvoöljyt ovat siis kasviöljyjä, varsinaista superruokaa iholle. Kasviöljyjen tärkeät omega-rasvahapot ja ravinteet monenlaisine vaikutuksineen ovat paitsi erinomaisia ihonhoidossa, myös välttämättömiä ihon hyvinvoinnin kannalta.

Tarjolla on siis niin yksittäisiä öljyjä kuin niiden sekoituksiakin, joiden avulla voi valita juuri omalle iholleen sopivimmat öljyt. Nimitys kuivaöljy tulee hyvien öljyjen ominaisuudesta imeytyä ihoon kunnolla ja nopeasti. Sen sijaan märkäöljyihin (katso englannin wet oil) esimerkiksi lukeutuva vaseliini ei imeydy ihoon lainkaan, ja hyvä niin. Kuivaöljy nimityksellä myydään hieman harhaanjohtavasti  niin aitoja kasvi- kuin esteröityjäkin öljyjä; kannattaa siis vilkaista tuotteen inciä, jotta öljyjen laatu selviää. Öljycocktailit ja öljyseerumit ovat öljysekoituksia nekin, mutta kuulostavat kieltämättä paljon hienostuneemmalta. Öljyviidakossa ei siis niinkään kannata tuijottaa tuotteiden nimityksiä, vaan niissä käytettyjä öljyjä.

Ei nimittäin ole lainkaan se ja sama, mitä öljyä kasvoilleen käyttää, vaan eri öljyillä on eri ominaisuuksia. Jotkut öljyt sopivat erityisesti tietyille ihotyypeille, osa soveltuu erinomaisesti öljypuhdistukseen, osa oikein löträttäväksi ja osa tehosteeksi. Valmiissa kasvoöljysekoituksissa näistä asioista on huolehdittu kuluttajan puolesta, mutta kasvoöljyjä voi hyvin sekoitella itse, omien tarpeiden ja oman maun mukaan. Luonnollisempi-blogissa on menossa äärimmäisen mielenkiintoinen öljyjä käsittelevä postaussarja, jota kannattaa ehdottomasti vilkaista mikäli omien öljyjen sekoittelu houkuttaa.

Itse olen valinnut helpoimman tien ja pysyttäydyn valmiissa öljysekoituksissa, erityisesti kahta Madaran i-ha-naa Superseed-kasvoöljyä vaihdellen:
Madaran Superseed-öljyt ovat monelle tuttu ja erittäin hyvä esimerkki siitä, miten erilaisten kasviöljyjen ominaisuuksia on yhdistelty tukemaan tietynlaisia ihotyyppejä tai iho-ongelmia. Tämä onkin mielestäni näiden erityisesti suuntautuvien öljysekoitusten etu, sillä vaikka näppärää olisikin myydä yhtä ihan kaikille loistavasti sopivaa tuotetta, on se harvoin todellisuudessa toimiva ratkaisu - kaikkien tarpeet kun eivät ole samat. Täsmentämällä vaikutusta saavutetaan myös kyseiseen tarkoitukseen tehokkaampi tuote, eikä kuluttajan tarvitse kuin tunnistaa itsensä tai tarpeensa tuotteen kuvauksesta.

Tällä hetkellä Madaran Superseed-öljyjä löytyy kuivalle ja ärtyneelle iholle (Soothing Hydration), väsyneelle ja samealle iholle (Radiant Energy), sekä ikääntyvälle iholle (Age Recovery). Jatkossa haluaisin ehdottomasti nähdä sarjassa vielä akneihon ja rasvaisen ihon talineritystä tasapainoittavan kasvoöljyn (heipähei ja terveisiä teille Madaralaisille taas kerran!).

Madaran kasvoöljyt kulkevat nimityksellä kuivaöljy ja ne toden totta imeytyvät ihoon nopeasti, myös täyteläiseltä tuoksuva ja tuntuva Soothing Hydration. Itse kasviöljyjä ei kuitenkaan olla esteröity, vaan kookosksen rasvahapoista ja glyseriinistä johdettu Decyl Cocoatea tuo öljysekoitukseen kuivaöljylle tyypillisen lyhyen imeytymisajan ilman kuivaöljylle tyypillistä tuntua.

Oma ihoni on etenkin kuiva ja herkkä, mutta kieltämättä myös väsähtänyt, minkä vuoksi halusin ehdottomasti päästä vertaamaan Soothing Hydration ja Radiant Energy -öljyjä. Osa teistä varmasti muistaakin viime vuotisen öljyvalaistumiseni ja rakkauteni ihon superpehmoiseksi taikovaa Soothing Hydration -öljyä kohtaan. Soothing Hydration on käytössäni edelleen ja luotan siihen etenkin näin talven lähestyessä, mutta voisiko ruoho olla vihreämpää aidan toisella puolella? Voisko Radiant Energy olla vielä enemmän se oma juttuni?

Soothing Hydration oli ensikosketukseni kasvoöljyihin ja vaikka sen olenkin aiemmin sanonut, toistan, että kasvoöljyn lisääminen ihonhoitorutiineihini oli yksi ratkaisevista tekijöistä ihoni hyvinvoinnin kannalta. Pikkuruiset ihon epäpuhtaudet vähenivät silmissä ja satunnaiset kunnon tukkeumat rajoittuivat vähitellen pelkkiin kuukausittaisiin hormoninäppyihin. Kesällä otin kasvoöljystä taukoa ja sen kyllä huomasi jonkin ajan kuluttua. Kun iholle lisää laadukkaita öljyjä, tasaantuu ihon oma talineritys.

Öljy rauhoittaa, kosteuttaa ja pehmentää ihoa, tehden siitä samettisen tuntuisen. Vauvanpeppufiilis on taattu! Soothing Hydration -öljy sisältää runsaasti omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältäviä puolukan-, mustikan- ja mansikansiemenöljyä, jotka rauhoittavat ihoa. Tyrnimarja sisältää puolestaan monia omega-rasvahappoja ja hurjasti antioksidanttej, jotka auttavat ihoa uudistumaan. Kosteuttavan vaikutuksen takaa avokadoöljy parsakaalin siemenöljy ja helokkiöljy, huippuraaka-aineita jokainen.
Soothing Hydration -öljyyn kohdistuvasta hurmoksestani huolimatta olen haaveillut uskomattoman piristävältä tuoksuvasta Radiant Energy -öljystä, jota Jonna puolestaan hehkuttanut. Öljyä suositellaan niille, joiden iho on väsynyt ja eloton, jolla on kuulauden puutetta, velttoutta ja kiinteyden puutetta, jolla näkyy ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä ja pieniä juonteita. Luonnonkosmetiikan anti-age vaikutusten ollessa lähinnä oman ihon hyvinvoinnin tukemista ja hoivaamista sanoisin, ettei kuvauksen ensimmäisten ikääntymisen merkkien suhteen kannata säpsähtää, vaan tämä on varmasti loistava öljy noin kolmekymppiselle, mutta miksei pieninä määrinä akuutin buustin tarpeessa olevalle ja ihon kautta stressaavalle kaksikymppiselle kuten minulle.

Radiant Energy -öljy sisältää runsaasti antioksidantteja sisältäviä mustikan-, lakan- ja karpalonsiemenöljyjä, puhdistavia karhunvatukan-, mustakuminan- ja persiljansiemenöljyä, pehmentäviä kurpitsa- ja jojobaöljyä sekä ihon kosteustasapainoa tukeavaa rohtopurasruohonsiemenöljyä. Jos kaikkien öljyjen tarkemmat ominaisuudet kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti googlettaa lisää englanniksi, sillä hurjan mielenkiintoista tietoa löytyy mielin määrin.

Radiant Energyä ei muuten voi mainita tai kuvailla ottamatta esille sen tuoksua, joka on hurmaava, pirteän sitruksinen! Vaikkei tuoksu olekaan ratkaisevassa osassa tuotteen toimiivuden kannalta, on se iso osa tuotteen käyttömukavuutta ja ihonhoitoelämystä. Tämä on kuin luotu väsyneisiin aamuihin ja antaa aina pienen potkun päivään. Radiant Energy on myös oivallinen käytettäväksi aamuun imeytyvyytensä osalta, sillä jos Soothing Hydration imeytyy hyvin, imeytyy Radiant Energy kutakuinkin heti.
Itse olen käyttänyt Soothing Hydrationia muutamia tippoja iltaisin seerumin lisänä ja Radiant Energyä tipan pari aamuisin kosteusvoiteen lisänä. Öljyjen vaikutuksen huomaan etenkin jo aiemmin mainitsemassani epäpuhtauksien määrässä; öljyjen kanssa laiskottelun huomaa muutamassa päivässä, kun taas säännöllisen kasvoöljyn kanssa iho rauhoittuu ja tasoittuu. Iho näyttää hyvinvoivalta ja eloisalta, mutta parasta on ehdottomasti ihon pehmeys ja samettisuus.

Loppujen lopuksi on vaikea sanoa kumman öljyn ansiota mitäkin on, mutta jos yksi pitäisi valita, taitaisin kallistua omalle kuivalle ja herkälle iholleni tähän aikaan vuodesta Soothing Hydrationin puoleen. Viime talveen ja pelkän Soothing Hydration -öljyn käytössä oloon verrattuna tämä öljykombo ei tunnu kovin erilaiselta. Sen sijaan valitsisin Radiant Energyn iholle, joka ei ole ihan yhtä janoinen kuin omani, vaan enemmänkin ravinnebuustia kaipaavalle iholle, tai vaihtoehtoisesti kuivalle iholle kesäkäyttöön sen keveyden ja antioksidanttirikkauden vuoksi.
Öljy kuin öljy pitää muistaa säilyttää valolta suojattuna. Etenkin kirkkaissa lasipulloissa olevat öljyt pitää suojata hyvin. Juurikin tästä syystä Madaran öljyt myydään näissä pyöreissä pakkauksissa. Älä siis suinkaan heitä niitä pois!


Mikä on teidän suhteenne kasvoöljyihin?
Käytättekö, ostatteko valmiina vai sekoitteletteko itse?


Ann-ChristineTuotteet saatu blogin kautta.