Näin kanin omistajana olin hieman järkyttynyt kuullessani, että monet karvanpoistohöylät testataan sheivaamalla kaneilta karvat. Okei en edes hieman, vaan ajatus tuntui suorastaan vastenmieliseltä. En edes ymmärrä logiikkaa tämän takana, sillä ensinnäkin, kanin karva on äärimmäisen pehmeää ja ohutta, suorastaan pumpulista, ja toiseksi, miksei vain sheivata vapaaehtoisia ihmisiä? Tämä on taas näitä juttuja, mitä ei vain voi ymmärtää!

Itselläni uuden höylän ostaminen sattui olemaan ajankohtaista, sillä vaikka olenkin jo vuosikaudet käyttänyt vaihtoterällistä höylää, olin onnistunut kadottamaan sen reissullani. Kaniuutisen kuultuani en pystynyt muuhun, kuin odottamaan Preserve-karvanpoistohöylien rantautumista Suomeen, mihin asti lainailin miehen Pirkan parranajohöylää (tämän tiedon oleellisuuden huomaatte pian).
Preserven karvanpoistohöylien varsi on eettisesti ja ympäristöystävällisesti valmistettu, kierrätysmuovia hyödyntäen. Värivaihtoehdot ovat leikkisiä ja yllätyin siitä, miten hyvältä tällainen ekologisempi vaihtoehto näyttikään, vaikka se onkin sivuseikka. Värivaihtoehtoja on monia, sekä miesten että naisten makuun. Myös varren muotoilu on onnistunut ja siitä saa hyvän otteen. Lisäksi käytetty muovi ei sisällä BPA:ta eikä ftalaatteja.

Varteen kiinnitetään viisiteränien terä, joita saa myös ostaa täyttöpakkauksissa.
No, sitten aiemman käyttämäni Pirkan parranajohöylän oleellisuuteen.

Preserven ensi kertaa nähdessäni reagoin nimittäin heti siihen, että onpas jännän näköinen terä kahvaan nähden, ja onpas se myös tutun näköinen. Kiinnitysmekanismikin on hei sama kuin Pirkalla. Samassa tajusin vertailla kyseisiä teriä keskenään ja aivan kuten epäilin, ovat ne tismalleen samanlaiset.

Myönnetään, ensimmäinen ajatukseni oli että mitä ihmeen viherpesua tämä on, mutta asian tarkempien selvitysten jälkeen näyttääkin siltä, että Pirkankaan teriä ei kaneilla testata. Vaikken tälle virallista vahvistusta olekaan saanut uskallan väittää terien olevan aivan samoja, sillä:

- terät on valmistettu samassa maassa
- Pirkka vahvisti ettei terien valmistaja suorita eläinkokeita
- samanlaisia teriä myydään Amerikassa monilla eri nimillä
- Pirkan terien liukasteliuskan INCI sisältää samoja aineita, mitä Preserven sivuilla mainitaan kuvauksessa
- katsokaa nyt vaikka itse noita...


Olen suunnattoman helpottunut siitä, että olen tietämättäni käyttänyt reilumpia teriä vuosikaudet. Lisäksi on sanottava, että tämähän on loppujen lopuksi aivan loistavaa, sillä nyt minulla on ekologisesti valmistettu höylä, johon voin ostaa uusia teriä ruokaostosteni yhteydessä. Hintaeroa terillä on sitäpaitsi valtavasti (Preserven paketissa yli kaksinkertainen). Vaikka yleensä pyrinkin tukemaan pienyrittäjiä ja maksan mielelläni hieman enemmän siitä, on tästä mielestäni vähintääkin kohtuullista mainita.

Itse terien INCI (Pirkan pakkauksesta katsottuna) paljastaa että liukasteliuskan sisältö jättää parantamisen ja toivomisen varaa, eikä luonnollisuudesta oikein voida puhua, tästä vinkki Preserven suuntaan.

Itse sheivausjäljestä voin siis vuosien kokemuksella (heh heh) sanoa, että se on hyvä. Terät kannattaa säilyttää muualla kuin suihkussa ja kuivata käytön jälkeen, sillä muuten ne ruostuvat herkästi. Tätä lukuun ottamatta ne pelittävät mainiosti. Preserven kahva puolestaan on tyylikäs ja ekologinen, ja vaikka tässä tällainen yllätysmomentti olikin, on se meidän kuluttajien näkökulmasta mielestäni positiivinen sellainen, jos hakee reilua ja ennen kaikkea helppoa ratkaisua.

Vaikka terät ovatkin samat kuin Pirkalla, on Preserven kahva varmasti heittämällä ekologisempi vaihtoehto, kun taas terät kannattaa tällä kertaa ostaa Pirkan paketissa. Kaksinkertaisen hinnan olen valmis maksamaan sitten, kun teräkin on kierrätysmuovista valmistettu ja liukasteliuskaton (tai luonnollinen).

Jos puolestaan hakee alusta loppuun ekologista ja luonnollista vaihtoehtoa, on tämä parempi ohittaa.Ann-Christine