Jos vuodelle 2015 pitäisi keksiä jokin ihonhoitoon liittyvä teema olisi se ehdottomasti se, että aloin päästä oikeasti jyvälle ihonhoidosta. Miten juurtunut voikaan yleinen ja vajaa käsitys puhdistus-kasvovesi-kosteusvoidetriosta ollakaan? Viime vuonna satuin sieltä täältä kuitenkin bongaamaan todella hyviä neuvoja ja tietoa siitä, miten ihoa kannattaisi oikeasti hoitaa, ja minkälainen tiede sen takana oikeastaan piilee.

No onhan sanomattakin selvää, ettei tässä edelleenkään olla ihonhoidon ammattilaisia, mutta nämä toimivat vinkit ajattelin kuitenkin jakaa teillekin:


1) Älä puhdista liian tehokkaasti

Älysin omalla kohdallani aikoja sitten, ettei omalle iholleni sovi perinteiset puhdistusaineet tai -vaahdot, jotka tekivät iholle vain järkyttävän kireän tunteen. Vaikka puhdistusaine olisi ollut olevinaan kuinka hellävarainen, oli se liikaa. Ainoa toimiva vaihtoehto oli yllättäen puhdistusmaito, johon siirtymisen myötä taivas aukeni.

Mutta se mitä ymmärsin vasta aivan äskettäin on, että tuollaisia voimakkaammin peseviä tuotteita ei kannattaisi käyttää muillekaan ihotyypeille. Kuivan, atooppisen, akne, herkän, sekaihon ja muut mahdolliset omaavat, siirtykää hellävaraisempaan puhdistukseen!

Etenkin toisinaan kukkivan ja rasvoittuvan sekaihon kanssa voi tuntua uhkarohkealta päästää irti tujusta puhdistuksesta, ymmärrän pelon finnivallankumouksesta, mutta voimakas puhdistaminen saa ihon vain epätasapainoon, joka puolestaan aiheuttaa iho-ongelmia. Sekaiho kaipaa tasapainoa, ei rajuja otteita.

Oma pintakuivuuteen voimakkaasti taipuvainen sekaihoni (atooppisilla perintötekijöillä) tykkää kovasti Weledan hellivästä Almond-sarjan puhdistusemulsiosta.


2) Kasvovesi ON kaiken a ja o

Kasvovedestä ei vain voi puhua liikaa. Se viimeistelee puhdistuksen, palauttaa ihon ph-tasapainon puhdistuksen jälkeen, jotta iho voisi hyödyntää sille levitettävät ihonhoitotuotteet, mutta ennen kaikkea kosteuttaa ja hoitaa. Se on se ratkaiseva lenkki puhdistuksen ja muiden ihonhoitotuotteiden välillä, jonka skippaaminen ei ole mikään oikotie. Opettele rakastamaan kasvovettä, nyt.

Itse olen käyttänyt tänä syksynä Dabbaa (vaihtoehtoja löytyy iholle kuin iholle) sekä Madaran nokkossuihketta.

3) Iho kaipaa kahdenlaista "kosteutusta"

Tästä on kiitettävä Biodellyn Tanjaa. Ainaisen pintakuivuuden kanssa kamppailun tuloksena päätin astua ulos tuon puhdistustuote-kasvovesi-kosteusvoidetrion ulkopuolelle, mutta ilman Tanjan neuvoa vesikosteuden ja kasvoöljyjen eriävistä vaikutuksista, en olisi varmasti vieläkään älynnyt tutkailla asiaa lähemmin.

Iho on todella mielenkiintoinen ja monimutkainen elin lukuisine kerroksineen ja rakennusosineen, ja sen vuoksi ihon hoito, huolto tai tukeminen on myös monimutkaisempaa kuin voisi nopeasti ajateltuna uskoa. Sisälläni piilevä, lukion jälkeen haudattu bilsanörtti on taas ollut aivan täpinöissään ihon rakenteeseen ja tarpeisiin perehtyessä.

Kuivalta tuntuva tai samea iho voi siis kaivata kosteutusta (vettä), hyviä öljyjä tai kumpaakin. Tässä kai syy siihen, miksi osalla "kosteusvoiteena" toimii pelkkä neitsytkookosöljy (siis ÖLJY), kun taas osalla kookosöljyyn siirtyminen vain pahentaa tilannetta (vesikosteus jää uupumaan ja iho kuivuu).4) Käytä useampaa tuotetta rinnakkain

Tyttäremme atooppisesta ihosta puhuessa lääkärimme kanssa, sain neuvon vaihdella vähintään kahta voidetta muutaman päivän tai viikon sykleissä, jotta iho ei tottuisi yhteen tuotteeseen. Tätä neuvoa kokeilin myös omassa ihonhoidossa, niin kosteutuksen kuin kasvovedenkin osalta, enkä kadu. Kannattaakin siis etsiä peilikaappiin yhden luottotuotteen sijasta kaksi luottotuotetta, jotka tukevat toisiaan ihonhoidossa ja antavat iholle hieman vaihtelua.

Jos et halua käyttää tuotteita rinnakkain esim. lyhyen säilyvyyden vuoksi, kannattaa edes vaihdella tuotteesta toiseen yhden purkin loputtua.

5) Ole perillä omasta ihotyypistäsi

Jos iho tuntuu voivan huonosti, kannattaa ensimmäisenä perehtyä omaan ihotyyppiinsä ja sen hoitoon. Miksi se oireilee, mitä se tarvitsee ja minkälaiset tuotteet sille sopivat? Se, että naapurin Helillä toimii loistavasti pelkkä neitsytkookosöljy, ei takaa sen toimivuutta omalla ihollasi.

Jos oma ihotyyppisi tuntuu mysteeriltä, en pidä lainkaan huonona vaihtoehtona poiketa kosmetologin luona, joka osaa varmasti neuvoa ja tulkita ihoasi ammattitaidolla. Kun oman ihon tarpeista on selvillä, on huomattavasti helpompaa löytää sille sopivat tuotteet.


6) Epäpuhtaudet eivät ole yhtä kuin rasvainen iho

Finnit ja mustapäät eivät olekaan, kuten yleinen käsitys lienee, merkkejä ihon rasvaisuudesta. Epäpuhtauksia ilmestyy monista muistakin syistä, joista päällimmäiset lienee ruokavalio, stressi ja hormonit. Itse saan finnejä leukaluun ja kaulan alueille jopa tietyistä akryylihuiveista!

Yllättävintä lienee kuitenkin, että ihon kuivuus voi aiheuttaa iholle epäpuhtauksia, sekä kosteustasapainon, tai no epätasapainon, vuoksi sekä esimerkiksi pintakuivuuden sulkiessa ihon pinnan. Jokainen ymmärtänee, että liian voimakkaasti pesevät (ja siten kuivattavat) tuotteet, sekä kosteutuksen kanssa fuskaaminen vain pahentaa tilannetta. Katkaise siis kierre!
7) Juo riittävästi ja syö hyvin

Se miten syöt, näkyy ihostasi, ja ihoa tuleekin ravita muutenkin kuin ulkopuolelta. Tankkaa siis nestettä ja hyviä rasvoja, ja syö muutenkin tasapainoisesti ja terveellisesti. Samaan kastiin menee myös stressaavat elämäntilanteet, yöunet... Huolehdi itsestäsi - se näkyy kasvoiltasi.


8) Anna aromaterapialle mahdollisuus

Kohtaan 7 viitaten, hankaliin elämäntilanteisiin kannattaa avoimin mielin hakea tukea aromaterapiasta, vaikkapa luonnollisten hajuvesien muodossa. Itse olen aivan myyty, ja tämä lienee yksi suurimpia oivalluksiani viime vuodelle. Lue postaukseni aiheesta täältä (yleisesti luonnollisista hajuvesistä) ja täältä (kokemuksiani niiden aromaterapeuttista vaikutuksista). Ei, aromaterapia ei ole huuhaata!

Kuten sanottu, mielen hyvinvointi heijastuu myös iholle, joten siitä kannattaa pitää huolta. 

9) Älä tee ihonhoidosta ongelmaa

Viimeiseksi, ihonhoidosta ei tarvitse tehdä isoa numeroa, ellei sille ole tarvetta. Jos ihosi näyttää voivan mainiosti, niin jatka samaa rataa! Jos sitä vaivaa jokin, mutta se ei haittaa tai häiritse sinua, niin älä ota muiden monimutkaisista ihonhoitorutiineista paineita. Kauneudenhoidon kuuluu olla kivaa, ei väkisin vääntämistä :) Täysin virheetöntä ihoa taitaa myös olla turha tavoitella, sillä tavoitteluksi se jää, joten otetaan vain ihan iisisti!
Onko teillä ihonhoidon luottovinkkejä? Laittakaas jakoon!

Ann-ChristinePostaus sisältää mainoslinkkejä.