Olen jo pitkään suosinut ihonpuhdistustuksessa kaksoispuhdistusta. Ensin siis puhdistan meikkini öljyllä ja sitten vielä vaahtoavalla puhdistusaineella. Pitkään tein ensimmäisen vaiheen ihan pelkällä öljyllä ja jopa lapsen kylpyöljyllä. Ei niissäkään mitään vikaa ollut, Sophie la Girafen Baby Oil on ihan loistava meikinpoistajana, mutta onhan sellainen vähän tylsää. Minulle ainakin kosmetiikassa on kyse niin paljon muustakin kuin siitä, toimiiko tuote. Myös tuotteen pakkasella, tuoksulla ja koko siitä syntyvällä fiiliksellä on valtava merkitys.


Sitten elokuussa sain Katja Kokon uutiskirjeessä ohjeen kotitekoiseen puhdistusbalsamiin ja aloin miettiä, että voisin kehittää itselleni ihan oman reseptin. Halusin omasta putsaristani myös paksuhkon balsamin ja ajattelin, että kookosöljy olisi hyvä pohja paksuntamaan putsaria. Olenhan siitä muutenkin tykännyt ihonpuhdistustuksessa ja lukenut siitä paljon hyviä kokemuksia epäsuhtaan ihon hoidossa. Ainakin se on hyvä bakteereja vastaan. Sen kaveriksi halusin risiiniöljyn, joka on lukemani mukaan loistava ihon puhdistaja. Se tarraa hyvin kiinni meikkiin ja epäpuhtauksiin ja jopa rauhoittaa tulehduksia. Kuulostaa täydelliseltä ihmiselle, jolla on taipumuksia epäpuhtauksiin. Lisäksi halusin putsariini jojobaöljyä, joka soveltuu erinomaisesti seka- ja rasvaiselle iholle ja tasapainottaa talituotantoa. Tuoksuun halusin muutakin kuin kookoksen tuoksun, joten lisäsin eteerisiä öljyjä. Laventelin valitsin, koska se on rauhoittava, limetin, koska sitä suositellaan rasvaiselle iholle ja sitruunan, koska se on kirkastava.

Oikeaa suhdetta ei ollut ihan helppo löytää. Koska halusin putsaristani paksuhkon, enkä juoksevaa öljyä, oli selvää, että kookosöljyä olisi oltava eniten. Sitten putsari alkoi tuoksua liikaa kookokselle. Ei siinäkään tuoksussa mitään vikaa ole, mutta halusin putsariini raikkaan tuoksun. Niinpä lisäsin jojoba- ja risiiniöljyjä. Sittenpä seos ei enää huoneenlämmössä jämähtänytkään. Niinpä tämä öljyputsari on sellainen, että se on huoneenlämmössä nestemäinen, mutta siitä saa paksumman balsamin jääkaappisäilytyksellä. Mielummin kuitenkin säilytän putsaria siellä, missä muutakin kosmetiikkaa, ettei tarvitse erikseen hakea, joten tyydyin nestemäiseen öljyputsariin. 


Lopulliseen reseptiin tuli suurinpiirtein:

20ml Risiiniöljyä
20ml Jojobaöljyä

Lisäksi eteeriset öljyt:
5 tippaa Sitruunaöljyä
8 tippaa Limeöljyä
5 tippaa Laventeliöljyä

Kookosöljy sulatetaan vesihauteessa ja sitten sulaan öljyyn sekoitetaan muut öljyt. Helppoa!

Öljy säilyy niin kauan kuin seoksessa vähiten säilyvä öljy avattuna säilyy. Kannattaa kurkata säilyvyysajat purkeista. Samoilla suhteilla voi toki tehdä isomman tai pienemmänkin määrän. Öljyt säilyvät parhaiten valolta suojattuna. Siksi on kätevintä, jos itsellä on joku tyhjä tumma pullo, joka suojaa itsessään valolta. Läpinäkyvään pulloon laitettaessa kannattaa laittaa pullo vielä lisäksi vaikkapa jonkun kosmetiikkapullon myyntipakkaukseen, jotta pullo säilyy hyvin piilossa valolta.

 Jääkaappisäilytyksessä öljystä tulee paksumpi balsami

Olen tykännyt tästä öljyputsarista kovasti ja tykkään jopa tuon Ekovistan tyhjän öljypullon ulkonäöstä, johon nestemäinen öljyni lopulta päätyi. Sen apteekkimainen ulkonäkö on jotekin todella herttainen. Putsarin tuoksu on ihana ja se todella puhdistaa ihon. Iho tuntuu kirkastuneen epäpuhtaudet ovat pysyneet hallinnassa.

Joinakin päivinä käytän pelkästään tätä öljyä ja puhdistan ihoni musliiniliinan avulla. Silloin hieron öljyä kavoilleni pitkään ja hartaasti, ja pyyhin niitä sitten lämpimään veteen kostutetulla liinalla. Huuhtelen liinaa ja toistan usemman kerran. (Lopuksi täytyy muistaa pestä liina hyvin!) Iho tuntuu sen jälkeen ihanan pehmeältä ja puhtaalta, eikä ollenkaan kuivalta. Toisina päivinä tykkään tehdä kaksoispuhdistuksen. Silloin hieron ensin kasvoja rauhassa öljyllä, jonka jälkeen puhdistan ne vaahtoavalla puhdistuaineella.

Näitä puhdistusöljyjä on loppujen lopuksi melko helppo tehdä itse. Ainakin se on hauskaa ja mielenkiintoista. Oli kiva kokeilla erilaisia koostumuksia ja miettiä, mikä toimisi. Nyt olen tykännyt tästä, mutta varmasti tulen myöhemmin kokeilemaan myös toisenlaisia. Ehkäpä vielä kokeilen tehdä sen puhdistusbalsaminkin. Parhaiten siihen varmasti toimisi karitevoi, joka muutenkin voisi olla talvea ja kuivempaa ihoa ajatellen hyvä. Näihin tullaan siis varmasti palaamaan vielä.

Tykkäättekö te öljypuhdistuksesta? Oletteko tehneet itse puhdistusöljyjä tai muuten kosmetiikkaa?

-Jonna-

Postaus sisältää mainoslinkkejä