SLIDER

HEI SINÄ

Tervetuloa Luonnonkaunis-blogiin! Täältä löydät kolmen luonnol-lisempaan kosmetiikkaan hurah-taneen naisen kokemuksia ja ajatuksia luonnonkosmetiikasta ja mineraalimeikeistä, tuotearvos-teluja, sekä asiaa luonnollisemman kauneuden ja hyvinvoinnin tavoittelusta.

Ihanaa, että olet täällä!


Riisivedellä pehmeä ja heleä ihoJoskus täytyy tarttua hullun kuuloiseen ideaan löytääkseen todellisen kauneudenhoidon helmen. Riisivesi kuulosti minusta juuri sopivan hullulta, että lähdin kokeilemaan onko sen huhutut hyvät ominaisuudet kasvojen ihonhoidossa paikkaansa pitäviä. 

Lähdin tutustumaan riisiveteen (rice water) aivan tyhjästä, tuijottelin hetken videoita youtubesta ja luin muutaman artikkelin. Heti olin ymmälläni, pitääkö riisi keittää ja ottaa keitinliemi talteen vaiko liottaa ja käyttää liotusvesi? Riisi sisältää myrkyllistä arseenia ja siinä itää helposti Bacillus cereus bakteeria, jotka mietityttivät tässä kokeilussa varsinkin säilyvyyden kannalta. Itse kokeilin keitettyä versiota, vaikkakaan kerta-annoksen tekeminen liottamalla ei varmasti ole yhtään sen huonompi tapa. Kokeilit sitten kummalla tavalla tahansa niin suosi luomua ja huuhdo / extra liota jos käytät ei luomua. Mietin myös jälkikäteen arseenin kannalta olisiko paremmin vaihtaa keitinvesi kesken keittämisen, mutta koska riisivesi menee kasvoille ja päänahalle, ei syötäväksi, niin en jäänyt sitä sen kummemmin vatvomaan.

Miksi käyttää riisivettä kauneudenhoidossa? Riisi sisältää paljon B-vitamiineja, rautaa, foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja sinkkiä - eli riisivesi on aika super, sillä näitä kaikkia liukenee keitinveteen riisiä keittäessä tai liottaessa. Tähän tarkoitukseen varsinkin valkoinen riisi toimii hyvin, sillä siitä liukenee enemmän veteen aineita kuin kokojyväriisistä. En yllä mainitun arseenin takia alkaisi riisivettä kuitenkaan juomaan, vaikka toisaalla sitäkin suositellaan erilaisiin vatsaongelmiin.
Aasiassa naiset ovat käyttäneet jo iät ja ajat riisivettä kauneudenhoidossa ja se on myös pitkien terveitten hiusten salaisuus. Riisin antioksidantit, mineraalit ja vitamiinit ovat todella hyviä hiuksille ja iholle. Kasvoveden lailla käytettynä riisivesi pehmentää ja tasoittaa ihoa, avaa tukkeutuneita ihohuokosia ja lisäksi se suojaa, uudistaa, kosteuttaa ja kiinteyttää ihoa poistaen samalla niitä epäpuhtauksia. Houkuttaako jo?

Tässä kohti odotin illan ihonpuhdistusta innokkaampana kuin koskaan. Keitin itse litraan vettä vajaan 1½dl risottoriisiä. Huuhdoin riisin ennen keittämistä ja lisäsin sen kiehuvaan veteen, annoin kiehua reilun vartin jonka jälkeen suodatin veden lasipurkkiin, jäähdytin ja pistin jääkaappiin. Määrä oli tällä tapaa vain aika suuri siihen nähden, että tämä pitäisi käyttää pois aika nopeasti. 

Illalla sitten otin kestovanulapun (nämä ovat niin rumia etten kuvia niillä halunnut pilata) ja aloin levittämään tätä (jääkylmää) riisivettä kasvoilleni puhdistuksen jälkeen. Vesi tuoksui aivan riisipuurolle ja kylmyys yllätti, mutta niin vain urheasti jatkon loppuun asti. Kuivasin varovasti ylimääräiset pois ja päälle levitin kokeilussa ollutta kasvoöljyä. Minulla oli alkuun tuon öljyn kanssa pieniä vastoinkäymisiä, sillä se ei tuntunut imeytyvän täysin ihooni vaan jätti hieman öljyisen pinnan. Nyt sitä pintaa ei tullutkaan ja seuraavien päivien kuluessa huomasin, että näin on joka kerta ja sama juttu kasvovoiteiden kanssa!
Ja nyt koko kokeilun lopputulokseen. Jo heti ensimmäisellä kerralla kasvoni olivat pehmeämmät, iho kuulaampi ja aamulla virkeämpi. Käytin riisivettä aamuin illoin ja varsinkin otsan pienet näpyt alkoivat katoamaan. Ehkä paras on juuri tuo, että mikä tahansa kasvovoide tai öljy imeytyy hyvin kasvojen riisivedellä pyyhinnän jälkeen, en tiedä mistä tämä johtuu, mutta aivan huippua! En riisivettä jaksaisi kokoajan tehdä ja koen, että ehkä se liottaminen pienillä määrillä voisi toimia parhaiten huonon säilyvyyden takia. 

Mitä tulee tuohon ensimmäisen tekokerran isoon määrään niin käytin ison osan päänahalle ja hiuksille. Vati oli tässä todella kätevä kuten muumimukin jolla kauhoin tätä jälleen kerran virkistävän kylmää nestettä kaikkialle päänahkaan ja hiuksiin. Annoin olla päässä vajaan 10min ja pesin lopuksi hiukset normaalisti shampoolla ja hoitoaineella. Kannattiko? No ehdottomasti, sillä ikinä eivät ole hiukseni olleet näin pehmeät ja ei päänahkakaan siitä pahaa tykännyt. Hyvä ja selkeä video löytyy Youtubesta englanniksi täältä.

Kiitos tästä ihan mahtavan idean kokeilusta kuuluu Kivemman blogin Mintulle, riisivesi jää käyttöön tulevaisuudessakin ja en olisi tätä ideaa ikinä keksinyt itse!


Emilia4 kommenttia

 1. Hui, kaikkea voi kokeilla mutta en jatkaisi itse kokeilua. Suomessa tutkittiin miten riisin arseenipitoisuutta voidaan vähentää ja keinot olivat liotus vedessä tai keittäminen löyhässä vedessä. Riisin arseeni väheni arseenin siirtyessä keitinveteen.

  VastaaPoista
 2. Hanna, meinasin tuosta arsenikista kirjoittaa enemmänkin, mutta olisi tullut niin pitkä teksti, että jätin laittamatta, minun mokani. Tutustuin kyllä aiheeseen ennen tekstiä hyvinkin tarkoin. Kuten tekstissäkin mainitsin huomioin kyllä arseenin, mutta pitoisuudet ovat niin pieniä ja jos käyttää muutaman kerran viikossa tai kuussa riisivettä muiden ihonhoidontuotteiden oheella en usko, että vahinkoa pääsee tapahtumaan.

  Mitä tulee tuohon arseeniin niin sitä on usein myös jopa juomavedessä ja saamme sitä pieniä määriä sieltä sun täältä. Riisi on kuitenkin eri muodoissa yksi suurimmista lähteistä, mutta osana terveellistä ruokavaliota se on evirankin mukaan ok. Eniten arseenia on täysjyväriisissä (varsinkin riisileseessä!) ja vähiten basmatissa (ainoa mitä meillä syödään satunnaisen risoton lisäksi). On totta, että liotusveteen tai keittoveteen aivan varmasti tulee osa arseenista, mutta tämän vuoksi tuplaliotus tai kesken keiton huuhtelu on tuota arseenia pelkäävälle hyvä vaihtoehto jos riisivettä haluaa kokeilla ihonhoidossa. Näin tulen itsekin jatkossa tekemään.

  Enemmän minua huolettaa eri sivut, joissa myös kehoitetaan juomaan tuota riisivettä, eräässä suositeltiin sitä raskaana oleville litra päivässä raskauden läpi. Juuri silloin arseenia pitää eniten vältellä kuten pienillä lapsillakin!

  Nämä ovat monimutkaisia asioita, joilla on monta puolta. En jokapäiväiseen ihonhoitoon osaksi tätä ottaisi, mutta kuureittain silloin tällöin käytettynä tuskin tuhoa tulee, kuten eviran ohjeistuksissakin ruokavalion suhteen sanotaan. :)

  VastaaPoista
 3. Tämä oli kyllä mielenkiintoinen! Kiitos, että otit kopin ideastani. Nyt vain itse kokeilemaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ideasta, tämä oli aivan huikea ja en olisi ikinä keksinyt itse! Jos tulee muita vastaavia mieleen niin laita ideoita tulemaan ;)

   Poista

© LUONNONKAUNIS
Maira Gall