SLIDER

HEI SINÄ

Tervetuloa Luonnonkaunis-blogiin! Täältä löydät kolmen luonnol-lisempaan kosmetiikkaan hurah-taneen naisen kokemuksia ja ajatuksia luonnonkosmetiikasta ja mineraalimeikeistä, tuotearvos-teluja, sekä asiaa luonnollisemman kauneuden ja hyvinvoinnin tavoittelusta.

Ihanaa, että olet täällä!


Kasvoöljyt - mitä ja miksi?

Yhteistyössä The Natural Goods Company.


Kun kosmetiikka-ala ja sen tarjonta alkaa käydä tutummaksi, valikoimien avartuessa perinteisen putsari-kasvovesi-kosteusvoide-akselin ulkopuolelle, alkaa eteen putkahdella jos jonkinlaisia tuotteita ja lukuisia nimityksiä. Kuluttajalla saattaa mennä niiden äärellä sormi suuhun. Tarvitseeko näitä kaikkia ja mikä niiden ero on?

Etenkin erilaisten ihon kuivuutta helpottavien tuotteiden kirjo on poikkeuksellisen laaja. On naamioita, kosteusvoiteita, seerumeita, öljyjä, eliksiirejä, sekä niiden sisällä toisistaan eroavia nimityksiä. Asiat on tehty varsin hankaliksi ymmärtää, mutta pähkinänkuoressa homma menee näin:

Iho janoaa ja tarvisee kahta asiaa: vesikosteutta ja hyviä ravitsevia öljyjä. Hyvä kosteusvoide hoitaa nämä molemmat, kun taas seerumit antavat lisäbuustin vesikosteutta ja kasvoöljyt tukevat ihon hydrolipidikalvoa, estävät kosteuden haihtumista iholta sekä ruokkivat ihoa hyvillä rasvahapoilla ja ravinteilla. Seerumien ja öljyjen avulla voi itse säädellä kokonaisuutta omien tarpeiden mukaan.
Tässä postauksessa vilkaistaan kuitenkin tarkemmin nimenomaan kasvoöljyihin, kauneusöljyihin, kuivaöljyihin, öljycocktaileihin, öljyseerumeihin... Rakkaalla lapsella monta nimeä - käytännössä kyseessä on täysin sama asia. Vain käytettyjen öljyjen kokoonpano, laatu ja suhteet vaihtelevat. Kasvoöljyt ovat siis kasviöljyjä, varsinaista superruokaa iholle. Kasviöljyjen tärkeät omega-rasvahapot ja ravinteet monenlaisine vaikutuksineen ovat paitsi erinomaisia ihonhoidossa, myös välttämättömiä ihon hyvinvoinnin kannalta.

Tarjolla on siis niin yksittäisiä öljyjä kuin niiden sekoituksiakin, joiden avulla voi valita juuri omalle iholleen sopivimmat öljyt. Nimitys kuivaöljy tulee hyvien öljyjen ominaisuudesta imeytyä ihoon kunnolla ja nopeasti. Sen sijaan märkäöljyihin (katso englannin wet oil) esimerkiksi lukeutuva vaseliini ei imeydy ihoon lainkaan, ja hyvä niin. Kuivaöljy nimityksellä myydään hieman harhaanjohtavasti  niin aitoja kasvi- kuin esteröityjäkin öljyjä; kannattaa siis vilkaista tuotteen inciä, jotta öljyjen laatu selviää. Öljycocktailit ja öljyseerumit ovat öljysekoituksia nekin, mutta kuulostavat kieltämättä paljon hienostuneemmalta. Öljyviidakossa ei siis niinkään kannata tuijottaa tuotteiden nimityksiä, vaan niissä käytettyjä öljyjä.

Ei nimittäin ole lainkaan se ja sama, mitä öljyä kasvoilleen käyttää, vaan eri öljyillä on eri ominaisuuksia. Jotkut öljyt sopivat erityisesti tietyille ihotyypeille, osa soveltuu erinomaisesti öljypuhdistukseen, osa oikein löträttäväksi ja osa tehosteeksi. Valmiissa kasvoöljysekoituksissa näistä asioista on huolehdittu kuluttajan puolesta, mutta kasvoöljyjä voi hyvin sekoitella itse, omien tarpeiden ja oman maun mukaan. Luonnollisempi-blogissa on menossa äärimmäisen mielenkiintoinen öljyjä käsittelevä postaussarja, jota kannattaa ehdottomasti vilkaista mikäli omien öljyjen sekoittelu houkuttaa.

Itse olen valinnut helpoimman tien ja pysyttäydyn valmiissa öljysekoituksissa, erityisesti kahta Madaran i-ha-naa Superseed-kasvoöljyä vaihdellen:
Madaran Superseed-öljyt ovat monelle tuttu ja erittäin hyvä esimerkki siitä, miten erilaisten kasviöljyjen ominaisuuksia on yhdistelty tukemaan tietynlaisia ihotyyppejä tai iho-ongelmia. Tämä onkin mielestäni näiden erityisesti suuntautuvien öljysekoitusten etu, sillä vaikka näppärää olisikin myydä yhtä ihan kaikille loistavasti sopivaa tuotetta, on se harvoin todellisuudessa toimiva ratkaisu - kaikkien tarpeet kun eivät ole samat. Täsmentämällä vaikutusta saavutetaan myös kyseiseen tarkoitukseen tehokkaampi tuote, eikä kuluttajan tarvitse kuin tunnistaa itsensä tai tarpeensa tuotteen kuvauksesta.

Tällä hetkellä Madaran Superseed-öljyjä löytyy kuivalle ja ärtyneelle iholle (Soothing Hydration), väsyneelle ja samealle iholle (Radiant Energy), sekä ikääntyvälle iholle (Age Recovery). Jatkossa haluaisin ehdottomasti nähdä sarjassa vielä akneihon ja rasvaisen ihon talineritystä tasapainoittavan kasvoöljyn (heipähei ja terveisiä teille Madaralaisille taas kerran!).

Madaran kasvoöljyt kulkevat nimityksellä kuivaöljy ja ne toden totta imeytyvät ihoon nopeasti, myös täyteläiseltä tuoksuva ja tuntuva Soothing Hydration. Itse kasviöljyjä ei kuitenkaan olla esteröity, vaan kookosksen rasvahapoista ja glyseriinistä johdettu Decyl Cocoatea tuo öljysekoitukseen kuivaöljylle tyypillisen lyhyen imeytymisajan ilman kuivaöljylle tyypillistä tuntua.

Oma ihoni on etenkin kuiva ja herkkä, mutta kieltämättä myös väsähtänyt, minkä vuoksi halusin ehdottomasti päästä vertaamaan Soothing Hydration ja Radiant Energy -öljyjä. Osa teistä varmasti muistaakin viime vuotisen öljyvalaistumiseni ja rakkauteni ihon superpehmoiseksi taikovaa Soothing Hydration -öljyä kohtaan. Soothing Hydration on käytössäni edelleen ja luotan siihen etenkin näin talven lähestyessä, mutta voisiko ruoho olla vihreämpää aidan toisella puolella? Voisko Radiant Energy olla vielä enemmän se oma juttuni?

Soothing Hydration oli ensikosketukseni kasvoöljyihin ja vaikka sen olenkin aiemmin sanonut, toistan, että kasvoöljyn lisääminen ihonhoitorutiineihini oli yksi ratkaisevista tekijöistä ihoni hyvinvoinnin kannalta. Pikkuruiset ihon epäpuhtaudet vähenivät silmissä ja satunnaiset kunnon tukkeumat rajoittuivat vähitellen pelkkiin kuukausittaisiin hormoninäppyihin. Kesällä otin kasvoöljystä taukoa ja sen kyllä huomasi jonkin ajan kuluttua. Kun iholle lisää laadukkaita öljyjä, tasaantuu ihon oma talineritys.

Öljy rauhoittaa, kosteuttaa ja pehmentää ihoa, tehden siitä samettisen tuntuisen. Vauvanpeppufiilis on taattu! Soothing Hydration -öljy sisältää runsaasti omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sisältäviä puolukan-, mustikan- ja mansikansiemenöljyä, jotka rauhoittavat ihoa. Tyrnimarja sisältää puolestaan monia omega-rasvahappoja ja hurjasti antioksidanttej, jotka auttavat ihoa uudistumaan. Kosteuttavan vaikutuksen takaa avokadoöljy parsakaalin siemenöljy ja helokkiöljy, huippuraaka-aineita jokainen.
Soothing Hydration -öljyyn kohdistuvasta hurmoksestani huolimatta olen haaveillut uskomattoman piristävältä tuoksuvasta Radiant Energy -öljystä, jota Jonna puolestaan hehkuttanut. Öljyä suositellaan niille, joiden iho on väsynyt ja eloton, jolla on kuulauden puutetta, velttoutta ja kiinteyden puutetta, jolla näkyy ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä ja pieniä juonteita. Luonnonkosmetiikan anti-age vaikutusten ollessa lähinnä oman ihon hyvinvoinnin tukemista ja hoivaamista sanoisin, ettei kuvauksen ensimmäisten ikääntymisen merkkien suhteen kannata säpsähtää, vaan tämä on varmasti loistava öljy noin kolmekymppiselle, mutta miksei pieninä määrinä akuutin buustin tarpeessa olevalle ja ihon kautta stressaavalle kaksikymppiselle kuten minulle.

Radiant Energy -öljy sisältää runsaasti antioksidantteja sisältäviä mustikan-, lakan- ja karpalonsiemenöljyjä, puhdistavia karhunvatukan-, mustakuminan- ja persiljansiemenöljyä, pehmentäviä kurpitsa- ja jojobaöljyä sekä ihon kosteustasapainoa tukeavaa rohtopurasruohonsiemenöljyä. Jos kaikkien öljyjen tarkemmat ominaisuudet kiinnostavat, kannattaa ehdottomasti googlettaa lisää englanniksi, sillä hurjan mielenkiintoista tietoa löytyy mielin määrin.

Radiant Energyä ei muuten voi mainita tai kuvailla ottamatta esille sen tuoksua, joka on hurmaava, pirteän sitruksinen! Vaikkei tuoksu olekaan ratkaisevassa osassa tuotteen toimiivuden kannalta, on se iso osa tuotteen käyttömukavuutta ja ihonhoitoelämystä. Tämä on kuin luotu väsyneisiin aamuihin ja antaa aina pienen potkun päivään. Radiant Energy on myös oivallinen käytettäväksi aamuun imeytyvyytensä osalta, sillä jos Soothing Hydration imeytyy hyvin, imeytyy Radiant Energy kutakuinkin heti.
Itse olen käyttänyt Soothing Hydrationia muutamia tippoja iltaisin seerumin lisänä ja Radiant Energyä tipan pari aamuisin kosteusvoiteen lisänä. Öljyjen vaikutuksen huomaan etenkin jo aiemmin mainitsemassani epäpuhtauksien määrässä; öljyjen kanssa laiskottelun huomaa muutamassa päivässä, kun taas säännöllisen kasvoöljyn kanssa iho rauhoittuu ja tasoittuu. Iho näyttää hyvinvoivalta ja eloisalta, mutta parasta on ehdottomasti ihon pehmeys ja samettisuus.

Loppujen lopuksi on vaikea sanoa kumman öljyn ansiota mitäkin on, mutta jos yksi pitäisi valita, taitaisin kallistua omalle kuivalle ja herkälle iholleni tähän aikaan vuodesta Soothing Hydrationin puoleen. Viime talveen ja pelkän Soothing Hydration -öljyn käytössä oloon verrattuna tämä öljykombo ei tunnu kovin erilaiselta. Sen sijaan valitsisin Radiant Energyn iholle, joka ei ole ihan yhtä janoinen kuin omani, vaan enemmänkin ravinnebuustia kaipaavalle iholle, tai vaihtoehtoisesti kuivalle iholle kesäkäyttöön sen keveyden ja antioksidanttirikkauden vuoksi.
Öljy kuin öljy pitää muistaa säilyttää valolta suojattuna. Etenkin kirkkaissa lasipulloissa olevat öljyt pitää suojata hyvin. Juurikin tästä syystä Madaran öljyt myydään näissä pyöreissä pakkauksissa. Älä siis suinkaan heitä niitä pois!


Mikä on teidän suhteenne kasvoöljyihin?
Käytättekö, ostatteko valmiina vai sekoitteletteko itse?


Ann-ChristineTuotteet saatu blogin kautta.
Postaus sisältää mainoslinkkejä. 


10 kommenttia

 1. Kasviöljyt on ihania! Mä oon käyttänyt pääasiassa valmiita öljyjä ja öljyseoksia, yksi itse tehty seos on myös käytössä ja muutama pohjaöljy löytyy, täytyisi hankkia muutama eteerinen öljy lisää niin voisi tehdä uusia sekoituksia. "Ongelma" onkin siinä, että luonnonkosmetiikasta löytyy valmiinakin niin paljon ihania tuotteita, joita pitäisi kokeilla ja öljyt ovat niin riittoisiakin.

  Sen verran täytyy sanoa kuivaöljyistä, että ei taida olla olemassa kasviöljyä, joka on kuivaöljy luonnostaan. Vaikka kasviöljyjä on erilaisia mm. imeytyvyyden suhteen niin kuivaöljyn koostumusta on muutettu kevyemmäksi esteriöljyllä. Erittäin hyviä toki nämäkin luonnonkosmetiikassa, mutta kuivaöljy ei ole sama asia kuin puhdas kasviöljy. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omien öljyjen sekoitus olisi kyllä kieltämättä ihanaa puuhaa! Ehkä mäkin vielä joskus ;) Valikoimaa on kyllä niin hurjasti, että itsetekemättäkin löytää aika varmasti hyvän vaihtoehdon itselleen.

   Olen nyt koittanut paneutua tähän oikein kunnolla ja on kyllä pakko sanoa, että on kyllä sellainen termien ja tulkintojen suo, etten ole vastaavaan vähään aikaan törmännyt :D Esteröidyt öljyt mulla jäi näköjään täysin mainitsematta, hyvä että huomautit! Englanninkielisillä sivustoilla painoitetaan enemmän kuivaöljyjen luontaisia ominaisuuksia, ja esim. Madara on käyttänyt nimitystä kuivaöljy vaikka öljyt ovat incin perusteella ihan aitoa tavaraa. Jatkan hieman selvittelyjä ja palaan tähän vielä myöhemmin, sekä korjaan ja selvennän tekstiä.

   Poista
  2. No nyt! Olin tosiaan niitä esteröityjä öljyjä etsiessäni ihan ohittanut incin Decyl Cocoatean, joka tuo näihin Superseed öljyihin kuivaöljymäisen imeytymisen, kuitenkaan esteröimättä vaikuttavia kasviöljyjä. Huh, ei tätä olla kyllä tehty yksinkertaiseksi :D Kiitos kommentistasi siis, nyt kokonaisuus on toivon mukaan paremmin muotoiltu ja allekirjoittanut kartalla :)

   Poista
  3. Inci-viidakko on kyllä moninainen ja mielenkiintoinen. Tavalliselle luonnonkosmetiikan kuluttajalle on varmasti se ja sama onko ihonhoitoöljyssä aitoja kasviöljyjä vai muokattuja/laimennettuja öljyjä. Ovathan ne kuitenkin luonnollista alkuperää. Ja useissa edullisemmissa sarjoissa käytetään öljyjen muokkaamista toisilla emollienteilla, ei pelkästään ns.kuivaöljyjen kohdalla. Tällä saadaan tuotteen hintaa edullisemmaksi mikä on toki hyvä asia asiakkaalle. Kasviöljyn laimentamisessa öljyn laatu kärsii, mutta tottahan nämäkin öljyt ovat myös hyviä iholle. Tarkoitus ei ollut viilata pilkkua vaan tuoda ilmi se, ettei kaikki öljytuotteet ole hoitavuudeltaan välttämättä ihan samaa tavaraa. Kaikki luonnon kasviöljyt ovat hyväksi iholle, mutta öljyen käsittely/laimentaminen vaikuttaa öljyn ominaisuuksiin.

   Olen joskus käyttänyt pullollisen Radiant Energyä, tuoksu oli ihana ja öljy muutenkin miellyttävä. Nykyään oon tottunut rasvaisempiin öljyihin, ja melkeinpä luulen, että mun iho tarvitseekin jo rasvaisempia ja ravitsevampia öljyjä. Koska ikä. ;)

   Poista
  4. En lainkaan ottanut kommenttiasi pilkun viilaamisena, vaan nimenomaan tarpeellisena korjaamisena :) Tässä kun ei ammattilaisia olla, mutta mielenkiinto todella kova, haluaa/pyrkii oppimaan ja ymmärtämään mahdollisimman tarkkaan "kaiken" :D

   Omasta mielestäni tärkeintä onkin ymmärtää miksi halvempi tuote on halvempi, eikä laimentamunen tai muokkaaminen välttämättä ole ongelma, jos kuluttaja itse tietää mitä on ostamassa ja tekee sen valinnan.

   Tuo Radiant Energy on kyllä ihana! Onko sulla jotain lemppariöljyä mitä suosittelet? :)

   Poista
 2. Mulla on vähän on-off-suhtautuminen kasvoöljyihin. Viime keväänä koin lotranneeni niiden kanssa jo liikaa, ja iho tuntui jopa kuivuvan liian öljyilyn jälkeen. Loppukesästä taputtelin öljyn sitten kosteusvoiteen päälle. Nyt ostin messuilta Pain ruusunmarjaöljyn ja olo on kuin kotiin olisi tullut, jo muutamassa päivässä huomaan öljyn hyvä vaikutuksen iholleni :) Tätä en raaski jättää voiteen päälle taputeltavaksi, vaan olen levittänyt suoraan kasvoille :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh se on kyllä sellainen kulttiöljy jota pitäisi vielä joskus testata! Oliko siinä hyvä messutarjous? :) *pistää korvan taakse ensi vuodeksi*

   Poista
 3. Minulla on Madaran kasvoöljyt testaamatta juurikin tuon mainitsemasi puutteen vuoksi ;) Tähän mennessä paras tuote on ollut Sukin Tasapainottava kasvoöljy <3

  VastaaPoista
 4. Ymmärrän hyvin, että tuo tuntuu puutteelta, jos hakee 100% puhtaita ja käsittelemättömiä kasviöljyjä, mutta monille niiden tuotteiden hinnat vain eivät ole mahdollisia (tämä opiskelija huutaa hep!), jolloin tämä on mielestäni erinomainen vaihtoehto, kun itse kasviöljyjä ei olla sörkitty ja teho tuntuu silti riittävältä :)

  Tuo Suki vaikuttaa kyllä äärimmäisen mielenkiintoiselta! Sarjana siis muutenkin, mutta tuon öljyn sisältö nyt erityisesti! Millaisia vaikutuksia sillä on ollut sulla? :)

  VastaaPoista
 5. Mulle Madaran Soothing hydration-öljy on ensimmäinen valmis seos. Öljypuhdistuksessa käyttämäni seos ja kasvoille jätettävä öljyseos on ollut itse sekoitettua. Suurin syy tähän on hinta. Itse sekoittamalla hinta on moninkertaisesti edullisempi, tosin oma seos koostuu ihan vaan perusöljyistä (argan, manteli, auringonkukka, aprikoosi, avokado, helokki ja puhdistuksessa lisänä risiini). Madaran öljystä kirjoittelinkin tuonne Madara-aiheeseen. Madaran SOS-seerumista jäi poskille pienesti kiristävä tunne, jonka tipallinen öljyä ehkäisee. Piti ihan tuolta omasta kirjoituksesta käydä tarkistamassa kuinka kauan öljy on nyt ollut käytössä: puolitoista kuukautta. Mineraalimeikin alla tämmöinen kuivaöljymäinen tuote on ihan huippu nopean imeytymisen takia. Ja miun käytöllä on todella riittoisa, puolitoista kuukautta ja yksi tippa päivässä: pullosta näkyy, että juuri ja juuri aloitettu. Melkein harmitti kun ei tarvinnut vielä Madaran eilisestä alesta ostaa vielä uutta ;) Toisaalta himottaisi kokeilla tuota Radiant Energyä :)Ehkä sitten kesällä...

  VastaaPoista

© LUONNONKAUNIS
Maira Gall