Luonnonkosmetiikan ystävän on täytynyt elää melkoisessa pimennossa, jollei ole jo törmännyt latvialaiseen MOSSAan. Sen verran paljon tämä Madáran kanssa samalla tehtaalla valmistettava sarja on ollut esillä lanseerauksensa jälkeen. Omakin mielenkiinto sarjaa kohtaan heräsi heti siitä ensimmäistä kertaa kuultuani. Madára nimittäin oli itselle - ja tuntuu olleen monelle - se ensimmäinen rakkaus luonnonkosmetiikassa. Sen pikkusisko olisi siis ehdottomasti testattava.

MOSSAn ulkoasu on ilmeisesti jakanut mielipiteitä. Itse tykkään. Eihän purkit toki mitään luksusimagoa luo, mutta tarvitseeko aina luoda? Selkeä ulkoasu sisällöstä kertovine marjan kuvineen vetoaa minuun. Mielestäni MOSSA on piristävän erilainen ulkoasussaan. Tykkään myös kovasti kosteusvoiteiden purkkien mallista. Kapea ja korkea purkki vie vähemmän tilaa kaapissa purkkimeren  (jota on tarkoitus saada pienemmäksi) keskellä.


Ensimmäisenä MOSSAn tuotteista minulle kotiutui Cleansing crème-mousse. Tykkään siitä heleydestä, jonka hedelmähappokuorinta antaa iholleni. Minua kuitenkin hieman pelottaa käyttää kovin tujuja kuorintoja - ainakaan säännöllisesti. Erityisesti voimakkaat hedelmähappokuorinnat pelottavat kesällä, sillä ne voivat altistaa UV-säteilylle, vaikka minulla suojakerroin kasvoilla aina onkin. Niinpä hieman hellävaraisempi hedelmähappokuorinta kuulosti loistavalta. MOSSAn putsarin AHA-hapot tulevat valkoherukasta. Lisäksi siinä on maitohappoa, joka on yksi hellävaraisemmista AHA-hapoista.

Koska olen jo pidempään puhdistanut kasvoni  lähinnä voidemaisilla puhdistusaineilla, pelkäsin puhdistusvaahdon kuivattavan ihoa. Se kuitenkin onneksi on nimensä mukaisesti crème-mousse, eikä todellakaan niin kuivattava kuin monet vaahtoavat puhdistusaineet. Lisäksi putsarissa on runsaasti kosteuttavaa glyseriiniä. Ehkä se ei silti välttämättä kaikkein kuivaihoisempien ylin ystävä ole, eikä itsellekään välttämättä paras vaihtoehto talvella päivittäiseen käyttöön. Kesällä Crème-mousse on kuitenkin ollut loistava. Crème-mousse irroittaa meikin hyvin, vaikkakin itse tykkään käyttää sitä pääosin kaksoispuhdistuksen toisena osana. Iho jää pehmeäksi ja näyttää todellakin heleältä. En olekaan nyt tätä käyttäessä käyttänyt ollenkaan erillistä hedelmähappokuorintaa ja iho tuntuu kuitenkin säilyttäneen samanalaisen kirkkauden kuin sellaista käyttäessä. 

Myös MOSSA Soothing Vitamin Toner* yllätti hellävaraisuudellaan. Olen kartellut alkoholia kasvovesissä kuin ruttoa, sillä pelkään sen kuivattavan ihoani. Ilmeisesti tämän kasvoveden muut ainesosat kuitenkin tasapainottavat alkoholin vaikutuksia, sillä se ei tunnu lainkaan kuivattavalta. Saman huomion oli näköjään tehnyt Karkkipäivää-blogin Sanni.

Kasvovesi on erinomainen erityisesti aamuisin, jolloin puhdistan kasvoni ainostaan kasvovedellä. Se tuntuu herättelevän ihoa hellävaraisesti ja iho jää kauniin heleäksi kasvovedellä pyyhkäisyn jälkeen. Tykkään myös kovasti kasvoveden tuoksusta. Itseasiassa tykkäsin tästä kasvovedestä niin paljon, että minulla on jo toinen pullo menossa. Kuten aiemmin kerroin, ostan harvoin samaa tuotetta uudestaan, koska haluan aina testailla uusia, mutta tämä jäi vakiorepertuaariin.


MOSSAn kosteusvoiteista testasin ensin Intense Reydration Energizing Day Creamia. Se sisältää janoisen ihon parasta ystävää hyaluronihappoa sekä muun muassa vadelma- ja tyrniöljyjä, jotka antavat voiteelle ihanan tuoksun. Voide näyttää ja tuntuu purkista ottaessa paksummalta kuin kasvoille levittäessä. Eritysesti keväällä ihoni imaisi voiteen hetkessä. Se tekee ihon ihanan pehmeäksi ja heleäksi. Tämä on juuri sellainen ihoa kirkastava kosteusvoide, jollaisista olen jo vuosia tykännyt. Nyt kesällä voide on tuntunut vähän liian tuhdilta, mutta kunhan syksy tästä etenee, pääsee tämä kuitenkin taas käyttöön. 

Skin Perfector Tinting Moisturiser BB-voide* on ollut kesällä ahkerassa käytössä. Sävyltään se on niin tumma, että ennen juhannusta sitä ei ole ollut mitään mahdollisuutta käyttää. Päivetyyneelle iholleni sävy on kuitenkin ollut loistava. Voide tasoittaa kivasti ihon sävyä, mutta kovin peittävää tulosta sillä ei saa aikaiseksi. Kesällä se on arkena ollut mielestäni ihan riittävä, mutta välillä olen hipaissut päälle vielä kevyesti mineraalimeikkiä vieläkin tasaisemman lopputuloksen aikaan saadakseni. Tämäkin voide vaikuttaa kädellä paksummalta kuin miltä se kasvoilla tuntuu ja ainakin omalle iholleni se imeytyy hyvin. Kevyen sipauksen puuteria se kuitenkin vaatii, jotta ei ala kiillellä liikaa päivän aikana.

Harmittavaa tässä, kuten niin monessa muussakin luonnonkosmetiikan bb-voiteessa, on aurinkosuojan puuttuminen. Taviskosmetikassa se kun on ehdoton osa bb-voidetta. Toki luonnonkosmetiikassa aurinkosuojat ovat hyvin erilaisia, ja varmasti muuttaisivat tuotteen koostumusta radikaalisti, joten tämä on ihan ymmärrettävää. Sen puutteen vuoksi kuitenkin kutsuisin tätä tuotetta bb-voiteen sijaan ennemmin sävyttäväksi päivävoiteeksi, jollaisena se on kyllä toimiva.


Aikoinaan Madáraan tutustuessani ihastuin kasvoöljyihin. MOSSAn Vitamin Oil Cocktail* ei juurikaan häviä isosiskolleen. Jos muut MOSSAn tuoteet tuoksuvat hyvälle, tämä tuoksuu taivaalliselle. Öljy sisältää luomuvadelma ja -tyrniöljyä, jojobansiemenöljyä, manteli-, avokado-, oliivi-, aprikoosi-, luumu-, helokki-, ruusunmarja, kaura- ja tomaattiöljyä. Jojobaöljy on erinomainen pohjaöljy, sillä se sopii käytännössä kaikille ihotyypeille. Kaikista kasviöljyistä se muistuttaa eniten ihon omaa talia ja se kosteuttaa hyvin, mutta toisaalta estää rasvaista ihoa tuottamasta liikaa talia. Vadelmansiemenöljy sisältää runsaasti välttämättämiä rasvahappoja sekä E-vitamiinia, jotka helpottavat stressaantunutta ihoa. Tyrniöljyn sisältämä omega 7 suojaa, kosteuttaa ja uudistaa ihoa. Luumuöljy, aprikoosinkiviöljy ja avocadoöljy  pehmeyttävät, kosteuttavat ja suojaavat ihoa. Oliiviöljy kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa. Myös helokkiöljy on tehokas kuivan ja hilseilevän ihon rauhoittaja.  Ruusunmarja uudistaa ihoa ja ehkäisee sen ikääntymistä. Kaura pehmeyttää ja kosteuttaa. Manteliöljy on erityisen pehmentävä ja ravitseva. Melkoinen unelmacocktail siis kyseessä. 

Öljycocktail imeytyy ihooni hyvin sekä sellaisenaan kosteusvoiteen päälle levitettynä että kosteusvoiteen sekaan laitettuna. Öljystä jää kasvoille ihana hehku. On öljyssä yksi huono puolikin: kirkas pullo, jonka vuoksi se kannatta säilyttää pahvipakkauksessaan, ettei valo pääse sitä turmelemaan. Muuten öljy on kyllä todellinen ihme reilun kympin öljyksi. Hinta-laatusuhde on tässä todellakin kohdallaan.

Samaa voi sanoa kaikista kokeilemistani MOSSAn tuotteista: hinta-laatusuhde on kohdallaan. Tuotteet ovat melkoisen edullisia, mutta hoitavat hommansa hyvin. Mielestäni on todella hienoa, että markkinoille tulee uutta luonnonkosmetiikkaa nimenomaan tänne edulliseen päähän. Kaikilla kun ei ole varaa tai edes halua sijoittaa kosmetiikkaan valtavia summia, vaikka sillä saisi millaisia ihmeitä aikaiseksi. Minulle kosmetiikka on ihanaa arjen hemmottelua, mutta ei kaikille. Moni haluaa vain toimivat perustuotteet ja se on ok - eiväthän kaikki ole kiinnostuneista samoista asioista. Minä en vastaavasti yhtään jaksa innostua käsilaukuista, jotka tuntuvat monelle naiselle olevan se juttu. Eikä kenenkään nyt ainakaan kannattaisi maksaa kosmetiikasta enempää kuin mihin on oikeasti varaa.  

Eikä niillä kalliillakaan tuotteilla välttämättä suoranaisia ihmeitä saada aikaiseksi. Voivathan raaka-aineet olla kalliimmista tuotteissa parempia, mutta ovatko aina niin paljon parempia kuin hinta antaa olettaa? Itse ainakin usein mietin - niin kosmetiikassa kuin muissakin tuotteissa - että onko vaikkapa kolme kertaa kalliimpi tuote todellakin kolme kertaa parempi tai kestääkö se kolme kertaa kauemmin. Kalliimmassa tuotteessa kun ei suinkaan koskaan makseta vain kalliimmista ja paremmista raaka-aineista, vaan esimerkeiksi myös brändistä ja pakkauksen designista, jotka eivät vaikuta sisältöön, vaikka käyttökokemukseen vaikuttavatkin.No, oli asia niin tai näin, ainakin tällaisessa melko edullisessa ja helposti lähestyttävässä luonnonkosmetiikkasarjassa on se hyvä puoli, että tällaisten kautta luonnonkosmetiikka voi tulla kokonaisuudessaan helpommin lähetyttäväksi. Ja kun tuotteet ovat niin hyviä kuin nämä ovat ainakin omalle iholleni olleet, siihen voi jäädä koukkuun. :)

MOSSAa myy maahantuojan Natural Goods Companyn lisäksi ainakin BiodellyHyvinvoinnin Tavaratalo, Sokos ja Ruohojuuri. 


Jonna 

Postaus sisältää mainoslinkkejä
*Tuote saatu blogin kautta