Kuten kerroin aiemmin, tykkään kovasti tehdä itse kasvonaamioita. Viime kuukausina naamioihini on tullut uusi suosikkiraaka-aine: kaoliini-savi eli valkoinen savi. Ann-Christine kirjoitteli aiemmin keväällä siitä, miten valkoinen savi sopii kuivalle ja herkälle iholle. Itsekin olin aiemmin ollut siinä käsityksessä, että savi kuuluu lähinnä rasvaisen ihon puhdistaviin naamioihin. Tämä pitääkin paikkansa vihreän saven kohdalla. Runsaasti mineraaleja sisältävä valkoinen savi sen sijaan on herkän ja kuivan ihon ystävä.

Kyllä valkoinen savikin puhdistaa ihoa, mutta kuitenkin hellävaraisesti ja poistamatta iholta sen suojaavia öljyjä. Lisäksi vilkastuttaa verenkiertoa sekä solujen uusiutumista. Valkoinen savi on myös antiseptinen eli se taistelee finnejä vastaan. Lisäksi runsaasti mineraaleja sisältävä valkoinen savi ravitsee ja rauhoittaa ihoa.


Varmasti kaikkein edullisin ja monikäyttöisin valkoinen savi -naamio on puhdas kaoliinijauhe. Naturadon 300g savipurkki maksaa pikkuisen reilun kympin ja riittää todella kauan. Helpoimmillaan naamion saa sekoittamalla saman määrän savea ja vettä ei-metallisessa astiassa, mutta naamion sekaan voi sekoittaa myös muita omia DIY-naamioiden suosikkiraaka-aineita. Kovin epäpuhtaalle iholle sekaan voi laittaa myös vihreää savea, joka on vielä puhdistavampi. Seoksen kannattaa antaa tekeytyä 5 minuuttia ennen kasvoille levittämistä.

Ja totta se tosiaan on: kaoliininaamio ei kuivata ihoa. Se kyllä kuivahtaa iholle vaikutusaikana, mutta pesun jälkeen iho tuntuu pehmeältä, eikä ollenkaan kuivalta. Kovin kuivalle iholle naamion joukkoon voi toki sekoittaa suosikkiöljyään lisäkosteutta antamaan. Omalle iholleni valkoinen savi tuntuu juuri tällä hetkellä olevan se täydellinen naamio: se puhdistaa ja ehkäisee kesällä helposti syntyviä epäpuhtauksia, mutta myös rauhoittaa auringon ja ulkoilun jäljiltä. 

Kasvojen lisäksi valkoinen savi sopii myös naamioksi myös päänahalle. Tätä en ole itse testannut, koska sille ei ole tarvetta, mutta moni kuuluu saaneen siitä apua kuivaan ja hilseilevään päänahkaan, muun muassa Lila Syrén. Samainen bloggaaja muuten hehkutti savinaamion hävittäneen häneltä mustapäät ja kyllä huomaan itsekin niiden vähentyneen säännöllisen käytön myötä.


Mielenkiintoista tässä valkoisessa savessa on kuitenkin se, ettei se toimi ainoastaan naamiona. Olen nimittäin keksinyt sille ainakin kaksi muuta tarkoitusta. Vaikken ole valkoista savea käyttänyt hiuksiini naamiona, olen laittanut sitä niihin sellaisenaan. Kaoliini on nimittäin erinomainen kuivashampoo sen kosteutta sitovien ominaisuuksien vuoksi. Se on hienojakoisempaa kuin yleensä kuivashampoona käyttämäni ruisjauhot, joten se on helpompi saada harjattua hiuksista näkymättömäksi. Tämä Naturadon kaoliini myös jättää hiukset pehmeiksi toisin kuin eräs aiemmin tähän tarkoitukseen käyttämäni valkoinen savi, joten näissäkin on selkeästi eroja.

Samaisten kosteutta sitovien ominaisuuksien vuoksi keksin tällä viikolla käyttää valkoista savea myös puuterina. Ehkäpä se auttaisi pahimpaan kiiltelyyn helteessä. Ilokseni olen voinut todeta, että kaoliini toimii erinomaisesti myös siihen. Eihän sitä tuosta isosta purkista ole helppo tähän käyttöön annostella, mutta ehkäpä sitä voisi laittaa vähän vaikkapa tyhjään puuterirasiaan.

Näiden lisäksi olen kuullut joidenkin käyttävän kaoliinia myös vauvalla talkin sijaan. Mitähän muita käyttötarkoituksia sillä voisi olla? Joka tapauksessa melkoisen monikäyttöinen tuote, joka on tullut jäädäkseen omiin kauneusrituaaleihini.

Onko Naturadon valkoinen savi teille tuttu? Onko teillä sille muita käyttötarkoituksia?

Jonna

Tuote saatu  The Butikilta