SLIDER

HEI SINÄ

Tervetuloa Luonnonkaunis-blogiin! Täältä löydät kolmen luonnol-lisempaan kosmetiikkaan hurah-taneen naisen kokemuksia ja ajatuksia luonnonkosmetiikasta ja mineraalimeikeistä, tuotearvos-teluja, sekä asiaa luonnollisemman kauneuden ja hyvinvoinnin tavoittelusta.

Ihanaa, että olet täällä!


Miksi valita palasaippua?

Muistan lapsuudesta, että mummolla oli aina kauniissa posliinisessa astiassa palasaippua. Se tuntui jotenkin hienolta. Kotona meillä oli yleensä nestemäistä saippuaa. Nyt meillä on jo vuosia ollut itsellä kiinteitä saippuoita käytössä. Enpä edes muista, milloin olisin suihkuun viimeisen kerran ostanut muuta kuin palasaippuaa. Käsien pesuun meillä on myös yksi nestemäinen saippua, mutta lähinnä vieraita varten. Lapsikin sitä saattaa joskus käyttää, koska on tottunut sellaista päiväkodissa käyttämään. Me aikuiset käytämme vain palasaippuaa. Shampoonkin vaihdoin puoli vuotta sitten palasaippuaan.


Alunperin vaihdoksen taustalla oli raha. Palasaippua on nestemäistä kaveriaan huomattavasti riittoisampi. Pian kuitenkin huomasin ihon voivan paremmin palasaippualla pestessä. Eipä tuo mikään ihme olekaan, sillä suurimmassa osassa nestemäisiä saippuoita pääasiallinen aineosa heti veden jälkeen on joko lauryyli eetteri sulfaatti (tuoteselosteessa sodium laureth sulphate) tai natriumlauryylisulfaatti (sodium lauryl sulphate). Näistä enemmän tutkimustietoa löytyy jälkimmäisestä, jota saattaa olla myös luonnonkosmetiikassa, sillä Ecocert ei sitä kiellä. Natriuminlauryylisulfaatti vaikuttaa ihon rasvoihin, sitoutuu ihon keratiiniin ja denaturoi proteiineja. Tämä aiheuttaa ihon turpoamista ja siten ärsytystä. Tämän tajuttuani vaihdoin myös hammastahnan näitä kumpaakaan sisältämättömään ja säännölliset suupielen halkeamat ja suunympärysihottumat lakkasivat välittömästi.
 
Kukkaron ja ihon lisäksi palasaippua säästää myös luontoa. Palasaippuat on useimmiten pakattu pahviin tai paperiin tai korkeintaan ohueen pienen muoviin. Kun vaihtaa koko perheen käsisaippuat, suihkugeelit ja jopa shampoot palasaippuoihin, vähenee vuosittainen muovijäte jo mukavasti. Edes nestemäisen saippuan ostaminen täyttöpakkauksissa ei täysin pelasta tilannetta, sillä muovia ovat nekin. Riittoisuutensa vuoksi palasaippua hakkaa nestemäisen myös kuljetusten ekologisuudessa. Kuljetukset valmistajalta myyjälle vähenevät, kun tuotteita kuluu vähemmän. Toisaalta palasaippuoita mahtuu nestemäisiä enemmän kuljetukseen, joten kuljetuksia tarvitaan siinäkin mielessä vähemmän.

Itse suosin palasaippuoissa käsintehtyjä saippuoita. Ne on tehty perinteisin menetelmin keittämällä kasviöljyjä veden ja emäksen kanssa. Emästä ei valmiiseen saippuaan jää, sillä se neutraloituu saippuoimisprosessissa. Tällaiset saippuat eivät ole niin kuivattava, sillä niissä on runsaasti saippuoimisprosessissa syntynyttä kosteuttavaa glyseriiniä. Lisäksi niissä on usein olla "ylimäärästä" saippuoimatonta öljyä, joka hoitaa pestessä ihoa.


Tällä hetkellä lähes kaikki saippuamme ovat virolaisen Nurmen käsintehtyjä saippuoita. Ihastuin suloisiin tuotteisiin heti kuin näin niitä ensi kerran ja niinpä niitä on yksitellen meille päätynyt. Käsi- ja myös suihkusaippuana meillä on Nurmen vuohenmaitosaippua. Muistan joskus lukeneeni vuohenmaitosaippuan auttavan kuivan ihon hoidossa, joten uskoin sen olevan hyvä talvea ajatellen ja erityisesti lapsen herkälle iholle. Lapsen ihoa ei suinkaan joka suihkukerralla pestä saippualla, mutta välillä sillekin on tarvetta. Vuohenmaitosaippuan jälkeen lapsen iho ei kaipaa ollenkaan niin paljon rasvaamista kuin aiempien suihkusaippuoiden. Olen kuullut vuohenmaitosaippuaa kehuttavan myös ruusufinnin, aknen ja jopa psoriasiksen hoidossa, mutta tästä ei ole omakohtaista kokemusta. Ainakin voin täydestä sydämestä suositella sitä kaikille kuivaihoisille.
 
Vuohenmaitosaippuan lisäksi minulla on suihkussa käytössä Pink Sheep -saippua. Näitä tilasin Biodellyn Instagram-vinkin perusteella useamman päiväkodin hoitajille lahjaksi vuoden vaihteessa. Yksi hoitaja kuitenkin ehti lähteä pitkälle lomalle ennen kuin ehdin lahjaa antaa, joten se päätyikin omaan käyttöön. On ihan naurettavaa, kuinka huonolle hoidolle vartaloni iho jää verrattuna siihen, kuinka paljon aikaa käytän kasvojeni ihon hoitoon. Varsinkin kuorinnan suhteen olen todella laiska, mutta huovutetulla Pink Sheepillä olen puunannut ihoa ahkerasti. Se kuorii kevyesti ihoa, jolloin kosteusvoide imeytyy paremmin ja iho pysyy pehmeämpänä. Saippuan loputtua huopaista pesintä voi edelleen käyttää. 

Hiusten hoidossa vaihdoin aiemmin käyttämäni Marseille-saippuan talvella Nurmen Avocado shampoopalaan*, sillä pakkasilmojen saapuessa hiukseni tuntuivat kaipaavan vielä Marseille-saippuaa hoitavampaa shampoota. Avocado shampoopala onkin kosteuttavampi, muttei kuitenkaan lätistä hiuksia. Hiukset tuntuvat pesun jälkeen pehmeiltä ja tuuheilta. Hoitoainetta en ole kaivannut koko talvena.  


Palasaippua on tärkeää säilyttää oikein, jotta se pääsee kuivahtamaan käyttöjen välillä. Säilytysastian täytyy olla sellainen, josta vesi pääsee kunnolla valumaan poissa ja saippua saa ilmaa myös alta päin. Jos saippua jää märkään kuppiin lillumaan, se kuluu nopeammin. Oikein säilytettynä palasaippua ei myöskään ollenkaan ole sellainen bakteeripesä, jollaiseksi desinfioivia käsisaippuoita markkinoivat yritykset sitä väittävät. Eikä se perheen sisällä haittaisi, vaikka siinä muutama bakteeri olisikin. Saippuan tehtävä on irroittaa lika ja sen jälkeen kädet huuhdellaan hyvin, että kaikki lika ja bakteerit valuvat pois. Kädet kannattaa myös aina kuivata huolellisesti pesun jälkeen. 

Jotain bakteereita käsissä pitääkin olla, kehomme ei tulisi toimeen ilman hyviä bakteereita, joita siinä on valtavasti. Viime vuosina yleistynyt jatkuva käsien desinfiointi ei suinkaan tee hyvää iholle - eikä terveydelle. Tavallisella saippualla pesu riittää normaaliolosuhteissa vallan hyvin ja palasaippua on monella tapaa parempi valinta.

Käytättekö te palasaippuoita?


Jos on palasaippuoille tarvetta, vinkkinä kerrottakoon, että Biodellyssä on vielä huomisen keskiviikon kaikki Nurmen tuotteet -20%. Nurmella on saippuoiden lisäksi muitakin ihania tuotteita, jotka kannattaa kurkata. Itse olen tykästynyt Laventeli Kasvovesisuihkeeseen* ja Ann-Christine onkin aiemmin kirjoittanut Sokerikuorinnasta.

Jonna 

Postaus sisältää mainoslinkkejä
*Saatu blogin kautta


16 kommenttia

 1. Mulla on nyt käytössä vain yksi saippua, mutta Voisin kokeilla erilaisia saippuoita niin käsille kuin vaikka hiuksillekin. Mutta saippua ja alusta vie kauheasti tilaa, kun niitä ei voi oikein päällekäinkään laittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on joo totta. Meillä on suihkussa sellainen seinään kiinnitettävä teline. Oon miettinyt, josko sellaisen voisi laittaa lavuaarin taaksekin seinään, jos veisi vähän vähemmän tilaa.

   Poista
 2. Kyllä vessaan kuuluu nimenomaan nestemäinen saippua. Vaikka palasaippua olisi vain henkilökohtaisessa käytössä, siirtyy siihen kuitenkin joka wc-käynnin jälkeen bakteereita, jotka eivät ole mitään hyviä bakteereita vaan potentiaalisia taudinaiheuttajia. Voi lopulta olla niin että kätesi ovat saippuapesun jälkeen likaisemmat kuin ennen. Sinällään palasaippua on toki erinomainen ekologinen vaihtoehto muuten suihkusaippuaksi tai shampooksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En toki väittänytkään, että saippuaan jää hyviä bakteereita. :) Mutta muun muassa niiden vuoksi ei missään nimessä kannata käyttää.
   Toki saippuaan jää aina jonkin verran bakteereita, mutta niin jää esimerkiksi pumppupulloon ja hanaankin (joka muuten ensin avataan likaisella käsillä ja lopuksi suljetaan puhtailla.) Kun palasaippua säilytetään oikein ja sen annetaan kuivahtaa välissä kunnolla, ei bakteerit kuitenkaan pääse siinä muhimaan, joten mikään valtava bakteeripesä se ei ole. Tärkeintä on hieroa käsiä kauttaaltaan, jotta lika irtoaa ja huuhdella kädet hyvin, jolloin lika ja bakteerit valuvat viemäriin. Ja ehdottomasti kuivata kädet hyvin lopuksi, sillä kosteus on bakteereille hyvä kasvualusta.

   Poista
 3. Vaihdoin myös nestemäisen palasaippuaan riittosuuden takia vuosi sitten ja samalla vähän vahingossa huomasin että eipä enää sen jälkeen dödö pettänyt koskaan! En tiedä tosiaankaan mistä voisi johtua,ehkä palasaippua sopii vain kainalojen iholle paremmin? Tai sitten luulotautia, mutta takasin en koskaan enää vaihda ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika jännä juttu. :) Mutta eipä sitä kyllä sitten enää vaihtaa kannata.

   Poista
 4. Otin jokin aika sitten käyttöön Flown shampoopalan sekä Madaran kasvojenpuhdistuspalan. Toimivat sinänsä ihan ok, mitä nyt shampoon kanssa ei koskaan tiedä tuliko hiuksista puhtaat vai ei - joskus tulee, joskus taas ei. Se mikä mua eniten häiritsee on se saippuamainen tuoksu! Jotenkin sen "maistaa suussaan" ennen kuin on koko palaa edes ottanut käteen. :/ Säilytys myös on vähän hankalampaa, vaikka toki vievät vähemmän tilaa kuin vastaavat pullotuotteet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onko sulla värjätyt hiukset? Mulle on alusta asti palashampoo toiminut tosi hyvin ja oon ymmärtänyt, että johtuu siitä, että mulla ei ole. Ilmeisesti käsittelemättömissä hiuksissa toimii parhaiten. Vaahdotatko shampoolla kerran vai kahdesti? Yhdellä kaverilla ei yhdellä vaahdotuksen toimi, mutta kahdella loistavasti.

   Poista
  2. Ihan omaa väriä ovat, luonnostaan liukkaat ja nopeasti rasvoittuvat. Kokeilin kahdella vaahdotuksella ja se toimi kyllä paremmin! :)

   Poista
  3. Hyvä, jos toisesta vashdotuksdsta oli apua. :) Jännä kyllä, miten erilailla kaikki kosmetiikka toimii eri ihmisille.

   Poista
 5. Itse aloin käyttämään palashampoota n. 2 kuukautta sitten. Jättäydyin siitä kuitenkin tauolle, kun se jostain syystä aiheutti päänahkaan selkeää ööh pölyyntymistä. Hiusharjaan päätyi todella paljon jotain harmaata hässäkkää. Vaihdettuani takaisin nestemäiseen shampooseen tämä loppui. Päättelin, että jotenkin syynä on mun paksut hiukset. En ilmeisesti saa niitä huuhdeltua kunnolla palashampoon jäljiltä. Harmillista anyway.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No on kyllä harmi! Niinhän se menee, että kaikki ei sovi kaikille. Itsellä kun on ohuet ja lyhyet hiukset, ei tietenkään ole tuota ongelmaa. Ootko kokeillut etikkahuuhtelua? Sen pitäis huuhdella shampoota pois.

   Poista
 6. Hei kiitos loistavasta vinkistä sulfaatittoman hammastahnan suhteen! :) Poden itsekin melko säännöllisesti ikävistä halkeamista suunpielissä,joten pitääpä vaihtaa hammastahna pikimmiten.

  Minulla on herkkä,kuiva - ja siksi hilseilevä - päänahka, ja harmikseni palashampoo vain pahensi hilseilyä. Sulfaatittomaan shampooseen vaihtaminen on vähentänyt huomattavasti hilseilyä. On ollut kuitenkin hassua huomata,kuinka hankalaa on löytää sulfaatittomia shampoita luonnonkosmetiikkamerkeiltä! Esim Urtekramin ja Laveran shampoissa on sodium coco sulfatia, joka on joidenkin lähteiden mukaan sama asia kuin sls ja joidenkin mukaan taas hellävaraisempaa. Revin melkein hiukseni,kun yritin ottaa selvää nimistä,joilla sulfaatteja merkitään INCIssä... Tuotetta kun ilmeisesti saa mainostaa sulfaatittomana (sls-free),vaikka se sisältäisin tätä sodium coco sulfatea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä ehdottomasti testata, josko hammastahnan vaihdosta olisi apua halkeamiin. Omat suupieleni ovat pysyneet hyvässä kunnossa tahnan vaihdon jälkeen.

   Itsekin olen lukenut kahdenlaista tietoa tuosta sodium coco sulfatesta ja tullut siihen tulokseen, että parempi kaiken varalta välttää sitäkin. Tosiaan tuotetta näköjään saa mainostaa sulfaatittomana, kunhan siinä ei ole sodium laureth sulphatea tai sodium lauryl sulphatea. Todella tarkkana saa olla, jos haluaa täysin sulfaatittomia nestemäisiä sampoita löytää. Moni kuitenkin kaipaa sampooltaan sellaista runsasta vaahtoa, jonka sulfaatit sille antavat, vaikkei vaahdolla todellisuudessa olekaan pesevyyden kannalta merkitystä. Hyvä kuitenkin, että olet löytänyt itsellesi sopivan sampoon!

   Poista
 7. Moikka,
  Olen vannoutunut palasaippuoiden käyttäjä, aina kupissa musta Afrikansaippua (ei nimi nyt ehkä just tuo), aivan paras! Oma kuivaiho ei kuivu ja miehen erittäin paha atopia käsissä parempi. Aamuisin putkaan kasvot kaoliinisavella ja illalla tällä mustalla saippualla, selkeästi mustapäät vähentyneet tai ainakin vaalentuneet. Usein ostan matkoilta paikaillisten käsinvalmistamia paloja, nyt lähti viime viikolla mukaan oliiviöly pohjaisia laventeli- ja ruusupaloja. Olen kokeillu myös hiusten pesua flown paloilla, eivät toimi paksuun, luonnonkiharaan tukkaani. Sama kokemus, et jää hiuksiin etikka huuhtelusta huolimatta ja harjaan kertyy harmaa möhnäkerros. Nyt olen reilun vuoden käyttänyt organic shopin oliivishampoota ja aivan käsittämätön tuote! Sillä en tarvitse ollenkaan edes hoitoainetta, hiukset ovat kiiltävät ja takuttomat. Mikä on minun hiuslaadulle aika iso juttu. Tämä karvapehko, kun rastoittuu niskastani vauhdilla, vaan ei enää. Mutta siis juu, palat käytössä täälläkin, monesti on tuo Nurmen pinkkihuopapala ollut kädessä, vaan vielä en ole kassalle asti ehtinyt tuotteen kanssa, aina jäänyt epäröimään. Jospa nyt seuraavalla kerralla jäisi ostoskoriin..  VastaaPoista
 8. Palashampoita on käytetty jokunen vuosi. On tosi riittoisaa, esim meillä kahdella 3 viikon etelänmatkalla riittää noin peukun kokoinen pala, lyhyet ohuet hiukset. Ennen lähdin reissuun ilman pulloja, perillä ostin esim oliivisaippuan ja sillä pestiin kropat ja hiukset.

  VastaaPoista

© LUONNONKAUNIS
Maira Gall