Talvi ovat rankka iholle. Pakkasella ilma on kuiva ja sisätiloissa lämmitys sen kuin kuivattaa sitä lisää. Lisäksi sisältä ulos ja takaisin sisään mennessä lämpötilan vaihtelu on valtavaa. Ei siis mikään ihme, että suurin osa tuntuu kaipaavan iholleen enemmän kosteutusta talvella. Yksi helpoiten talvella kuivuva osa ihosta on huulten iho. Ne rohtuvat enemmän tai vähemmän suurimmalla osalla ihmisistä pakkasilla. Yksi syy on se, että kuivalla pakkasilmalla huulia tulee helposti nuoleskeltua ihan huomaamattaan. Tämä kuivattaa huulten ihoa entisestään. Niinpä talvella kannattaakin panostaa hyvään huulivoiteeseen ja sipaista sitä huuliin, ettei niitä tulisi nuoleskeltua.

Ei ole kuitenkaan ollenkaan yhdentekevää, mitä voidetta huulillensa levittää. Jotkin huulirasvat voivat pitkällä tähtäimellä itseasiassa pahentaa tilannetta. Joissakin huulirasvoissa on salisyylihappoa, jonka tarkoitus on poistaa kuollut ihosolukko iholta. Se voi kuitenkin ärsyttää huulten ihoa, mikä saa ne kuivumaan entisestään. Kamferi, fenoli ja mentoli  taas voivat hetken aikaa huulilla rauhoittavilta, mutta ärsyttävät ja kuivattavat nekin huulia pitkällä aikavälillä. Onko siis ihme, jos joku kokee olevansa riippuvainen huulirasvasta, jos se todellisuudessa vain kuivattaa huulia?

Perinteiset vaseliinipohjaiset huulirasvat taas kyllä muodostavat suojaavan kalvon huulille, mutteivät oikeasti hoida niitä. Tämä toki on yleensäkin mineraaliöljyjen ongelma kosmetiikassa, eikä niitä luonnonkosmetiikassa onneksi käytetäkään. Ihmiselle, jolla on taipumusta suupielen halkeamiin, kuten minulla, vaseliinipohjaiset huulirasvat ovat todella haitallisia. Vaseliini muodostaa iholle hengittämättömän kalvon, joka ei päästä kosteutta suuntaan eikä toiseen. Sen alla suupielet oikein muhivat ja halkeamat parantuvat todella huonosti.


Huulille kannattaakin käyttää laadukkaita luomuöljyjä sisältäviä huulivoiteita, sillä ne todella kosteuttavat ja hoitavat huulten ihoa, eivätkä muodosta hengittämätöntä kalvoa. Meillä koko perheen suosikki ovat Hurraw-huulivoiteet, jotka on valmistettu kylmäpuristetuista luomuöljyistä. Suurin osa Hurraw-huulivoiteista sisältää manteliöljyä, joka on kuivan ja ärtyneen ihon ystävä. Se ravitsee, pehmentää ja suojaa huulten ohutta ihoa. Lisäksi huulivoiteissa on muun muassa kosteutta sitovaa jojobaöljyä sekä kosteuttavaa ja pehmentävää kaakaovoita. Kaikissa voiteissa on myös ravitsevaa ja kosteuttavaa kandelillavahaa, joka myös suojaa huulia tekemättä niille kalvoa.

Oma rakkauteni Hurrawiin alkoi noin vuosi sitten, kun sain eräästä blogitapahtumasta Greippi-huulivoiteen. Tosin en juurikaan itse ehtinyt sitä käyttää, sillä tuolloin kaksivuotias tyttäreni omi huulivoiteen itselleen ja esitteli sitä kaikille huulipunanaan. Mahtavaa tuossa huulivoiteessa olikin, että sen todellakin uskalsi antaa parivuotiaalle käyttöön. Jos olen oman kosmetiikkani sisällön suhteen tarkka, olen vielä tarkempi sen suhteen, mitä tyttäreni iholle laitetaan. Hurrawit ovat täysin luonnollisia, vegaanisia, gluteenittomia ja säilöntäaineettomia. Kaikki maut ja tuoksutkin ovat luonnollisia. Ei siis ollenkaan pelottanut, että taapero saa huulivoidetta sisuksiinsa. 

Nykyään minulla on vähintään yksi Hurraw jokaisessa laukussa ja yksi  työpaikallakin kaiken varalta, jos laukusta kuitenkin puuttuisi huulivoide. Pitkäaikaiset suosikkini ovat mausteinen Chai Spice sekä Earl Grey, jonka tuoksu tuo mieleen Englannin, mikä on ikuisesti Lontoon matka -kuumetta potevalle sekä hyvä että todella huono asia. Juuri nyt ehkä kaikkein eniten tulee kuitenkin käytettyä Kanelia, joka on myös aavistuksen sävyttävä. Pikkuneidin nykyinen huulirasva on hajustamaton Unscented. Samaiseen voiteeseen tartun itse silloin, kun kaipaan huulivoidetta yöksi. Ann-Christine taas vannoo Kookoksen nimeen, joka on hänen kokemuksensa mukaan kosteuttavin kaikista hänen kokeilemistaan. Vielä kosteuttavampi on ilmeisesti Manteli, mutta sitä emme ole kumpikaan kokeilleet. 


Hyvän kosteutuksen lisäksi huulia kannattaa välillä hellävaraisesti kuoria, sillä huulivoide imeytyy silloin paremmin. Yksi helppo ja hellävarainen kuorinta syntyy sekoittamalla öljyä ja sokeria. Kuorinnan kanssa ei kuitenkaan kannata innostua liikaa, sillä liian usein kuoriminen ärsyttää ihoa. Kerran viikossa tai kahdessa on riittävästi. Kuorinta on kuitenkin ehdottomasti parempi kuin se, että nyppisi riekaleita pois huulista. Huulia voi kuoria myös hellästi pyyhkeellä hieromalla lämpimän suihkun jälkeen. Myös riittävästä veden juonnista on hyvä huolehtia talvellakin. Itse ainakin huomaan nimenomaa huulten ihosta heti, jos on tullut juotua liian vähän vettä.

Tällä reseptillä selvisin itse edellisen talven ilman huulten rohtumista ja huuleni ovat säilyneet tänä talvena ainakin vielä tähän päivään saakka pehmoisina, vaikka pyöräilen tai kävelen työmatkat säällä kuin säällä.

Miten te selviätte talven kuivasta ilmasta pehmein huulin? Onko teillä muita vinkkejä huulten rohtumisen ehkäisyksi?

Jonna

Osa huulivoiteista saatu blogin kautta: osa Hurrawilta & osa Biodellyltä*

Postaus sisältää mainoslinkkejä, jotka on merkitty tähdellä (*)