Suvustamme löytyessä useampi atoopikko, luulin tietäväni mitä se on ja tunnistavani atooppisen ihon helposti. Aika nopeasti hoksasimmekin tyttäremme tilanteen, kun taipeisiin alkoi ilmestyä atoopikolle tyypillistä kutisevaa ihottumaa. Atopiaan ja sen hoitoon perehtyessä, toiveissa löytää täysin luonnonkosmeettisista ihonhoitotuotteista koostuva voiteiden taistelusetti tyttärellemme, ymmärsin, että hei, taitaa meidän perheessä olla toinenkin atoopikko - minä.

On taas vähän sellainen hölmö olo. Miten en tajunnut tätä aiemmin, siitäkin huolimatta, että hyvin lievältä tai atooppisen ihon puolelle kallistuvalta tapaukselta vaikutankin. Iho janoaa kosteutta vuoden ympäri, se on selvästi pintakuiva, herkkä, usein kutiseva, ja käsivarsiin ilmestyy vielä nyt aikuisiälläkin talvisin kuivia röpelöisiä läikkiä. Teininä nilkkani olivat talvisin ihan atooppisella ihottumalla, mutta ei sitä kukaan oikein tajunnut. Käteni iho alkaa edelleen herkästi punoittaa, hilseillä ja jopa halkeilla, ellen muista rasvailla niitä. Atopian kanssa käsi kädessä kulkevat allergiatkin löytyy ja omaan perheeseeni kuuluu parikin atoopikkoa, tyttäremme periessä saman kohtalon. Kuka mahtaa olla se niiden välinen lenkki?

Että haloo.
Mutta koska en mitä ilmeisimmin ole sieltä pahimmasta päästä tai nippa nappa atopian kriteerit täyttävä, vaan ehkäpä samanlainen tapaus kuin eräs toinenkin sukulainen, jonka atooppinen iho alkoi oireilla selvemmin vasta vaihdevuosien kynnyksellä, en aio tehdä asiasta sen suurempaa numeroa. Säännöllinen rasvailu tehoaa ja hyvä niin. Mutta tuo ainainen murheenkryyni pintakuivuus ja ajoittainen kutina, sitä ajattelin kokeilla nujertaa atoopikoille sopivilla tuotteilla. Ehkä iho tykkäisi, jos sitä hoitaisi selkeästi atooppisen ihon tavoin?

Pahiten "oireileviin" paikkoihin, rasvailun kanssa fuskatessa rutikuiviin käsiin ja kutiavaan selkään käytän jo ennestään tyttärellemmekin erinomaisesti sopinutta puhdasta sheavoita. Sheavoina meillä on tällä hetkellä menossa Flow kosmetiikan ihana purkista löytyvä sheavoi (tai karitevoi), jota on vatkattu sen verran, että se levittyy pehmeämmin. Tuo pehmeys on välttämätöntä pientä taaperoa rasvatessa, kun kyseessä on tuollainen ikiliikkuja, joka malttaa juuri ja juuri istua rasvattavana. Aikuisella könttänä myytävät sheavoit toimivat paremmin kuin taaperolla, kun käyttäjällä on kärsivällisyyttä lämmitellä tuotetta käsissä.

Atopiaan taipuvaisen ihon hoito kasvojen alueella onkin sitten vieraampaa aluetta. Nyt harkitsen vakavasti Mia Höydön paljon kehuttujen ja atoopikoillekin sopineiden tuotteiden kokeilua, niitä kun olen vilkuillut ennenkin sillä silmällä. Etenkin Lumous-seerumi on hankinta(tai joululahja)listalla ykkösenä, sillä sen pitäisi sitoa ihoon nimenomaan vesikosteutta, jota öljy ei puolestaan lisää ihoon. Öljykin näyttäisi kuitenkin olevan oleellinen osa atooppisen ihon hoitoa ja öljyn käyttö onkin auttanut omaa tilannettani paljon, varsinkin nyt, kun käytän sitä Jonnan antaman neuvon tavoin, eli laitan ensin kosteusvoiteen ja sitten vasta öljyn. Mia Höydön erittäin kosteuttava Säihke-kasvovesi lienee puolestaan seuraava kasvovesikokeiluni, kunhan viimeiset tilkat Madaran Nokkossuihkeesta on käytetty. Uusi Lempeä Uni -öljyseerumikin vaikuttaa juuri sopivalta yhdistettynä Lumous-seerumiin, mutta maltan nyt jatkaa Madaralla, aivan ihanalta tuo Soothing Hydrationkin on tuntunut!

Hintavampiahan nuo Mia Höydön tuotteet ovat, mutta olen kuullut niistä niin paljon hyvää, että taitavat olla kokeilun arvoisia. Pikaisen selauksen perusteella huomaan niiden sisältävän paljon superhyviä ainesosia kuten esim. hyaluronihappoa ja monta muuta. Mia Höydön tuotteet sattuvat myös olemaan -20% alennuksessa Biodellyssä(!!).
Aika hyvin olen kuitenkin ollut jäljillä siinä, mitä ihoni kaipaa. Puhdistuksessa olen huomannut kaikkien puhdistusgeelien yms. olevan ehdoton no-no, niitä käyttäessä iho menee välittömästi hassun ryppyiseksi ja hilseilee. Ainoat toimivat vaihtoehdot puhdistukseen ovat puhdistusmaitoja, joista Weledan mantelisarjan puhdistusemulsio on ollut nannaa iholleni. Sillä ajattelin jatkaakin. Tajuamatta olen myös toteuttanut suositeltua "vaihtele useampaa erilaista voidetta"-taktiikkaa. Nyt kenties hieman valaistuneena toivon jossain vaiheessa saavani viimeisetkin palaset loksahtamaan paikoilleen ja ihon voimaan priimasti.

Mutta alkuperäiseen ongelmaan. Mitä laittaa yhtäkkiä ärtyneelle atooppiselle ihottumalle? Löytyykö lukijoiden joukosta atoopikkoja? Mitkä ovat teidän lempparituotteitanne atooppisen ihon hoidossa?


- Ann-Christine -


Kukista kiitos Kukka Fiori!
Postaus sisältää mainoslinkkejä.