Kerroin aiemmin, että tykkään kokeilla erilaisia kasvonaamioita keittiöstä löytyvistä aineksista. Oikeastaan en vain kokeile niitä, vaan käytän naamioita säännöllisesti. Enpä taida paljon muita naamioita käytäkään kuin näitä itsetekemiäni. Suosikkiraaka-aineeni naamioihin ovat kananmuna, hunaja, turkkilainen jugurtti ja kahvinporot.


Kananmuna
Valkuaisessa on paljon kollageenia ja A-vitamiinia. Se kiinteyttää ja kirkastaa ihoa, vähentää juonteita, ja supistaa huokosia. A-vitamiinia tunnetusti suositellaan aknen hoitoon. Keltuainen taas puhdistaa, pehmentää, ravitsee ja kosteuttaa ihoa. Lisäksi se parantaa tulehduksia. Kokonainen kananmuna on siis melkoinen tehopakkaus. Useimmiten kuitenkin erottelen valkuaisen ja keltuaisten ja teen niistä naamiot eri päiville. Valkuainen säilyy jääkaapissa tiiviissä rasiassa noin viikon, joten heti perättäisinä päivinä ei tarvitse naamioita tehdä. 

Keltuaisesta saa hyvän puhdistavan ja kostuttavan naamion sekoittamalla sitä omalle iholle sopivaan öljyyn. Naamion annetaan olla kasvoilla, kunnes se kuivuu ja huuhdellaan pois. Todella puhdistava naamio syntyy sekoittamalla keltuainen tilkkaan maitoa ja sitruunamehua. 

Valkuainen pitää vaahdottaa kevyesti naamioiksi käytettäessä. Se käy naamioiksi ihan sellaisenaan. Tämän naamion luvataan poistavan jopa 10 vuotta kasvoilta yhdeksi illaksi. Todellinen pikakaunistaja siis! En tiedä, palauttaako naamio minut parikymppiseksi, mutta kyllä ihosta tulee todella pehmeä ja hehkuva. Ihana pehmentävä naamio syntyy myös sekoittamalla valkuiaisvaahtoon ruokalusikallinen hunajaa.


Hunaja
Hunaja on ihana naamio ihan sellaisenaan. Naamioiksi sopii parhaiten tietysti juokseva hunaja. Hunaja kosteuttaa, pehmentää ja poistaa tulehdusta. Olenpa kuullut joidenkin hoitavan tulehduksellista aknea jokailtaisella hunajanaamiolla. Epäpuhtauksille taipuvaiselle iholle hunajaan voi sekoittaa myös ripauksen kanelia, kun taas kuivalle iholle joukkoon sopii avokado ja jugurtti. Itse harrastan useimmiten pelkkää hunajaa, joskus laitan joukkoon tilkan sitruunamehua maksaläiskille. Iho jää hunajasta ihanan pehmeäksi. Hunaja tahmaa helposti hiukset, joten sitä sisältäviä naamioita on mukavin käyttää suihkussa. 

Turkkilainen / kreikkalainen jugurtti 
Kaikkein useimmiten laitan naamioiksi pelkkää turkkilaista jugurttia. Tätä tulee käytettyä monta kertaa kuukaudessa. Jugurtin maitohappo on hellävarainen AHA-happo, joka toimii kevyenä kemiallisena kuorintana ja siten kirkastaa ihoa. Jugurtti kosteuttaa ihoa ja estää ja hoitaa aknea, juonteita sekä maksaläiskiä. Jugurttinaamion jälkeen iho tuntuu todella pehmeältä ja kosteutetulta, jopa sen verran kosteutetulta, että melkein tuntuisi, että pärjään ilman kosteusvoidetta. Iho on myös kauniin kuulas jugurtin jälkeen. Raskausaikana käytin jugurttia joka ilta ennen nukkumaan menoa ja ihoni oli parhaassa kunnossa ikinä. Olen aina pitänyt sitä hormooneista johtuvana, mutta tänään pysähdyin miettimään, olikohan jugurtillakin osuutta asiaan.

Kahvinporot
Kahvinporot on uusin ihastukseni naamioiden saralla. Kahvi kirkastaa ja kiinteyttää ihoa sekä vähentää turvotusta. Poroja on hankala käyttää itsekseen, joten ne kannattaa sekoittaa johonkin. Hyviä kavereita kahvinporoille ovat hunaja ja jugurtti yhdessä tai erikseen. Yhdessä näistä kolmesta tulee aivan ihana naamio, jonka jälkeen iho jää niin pehmeäksi, että sitä tekee koko ajan mieli kosketella. Kahvinporoja sisältävää naamiota kannattaa ensin vähän hieroa iholle, jolloin se myös kuorii ihoa. Sitten naamion annetaan vaikuttaa. Kahvinaamiotkin ovat mukavimmat suihkussa, sillä porot sotkevat helposti. Samalla niillä voikin kuoria koko kehon, sillä kahvin kofeiini taistelee selluliittia vastaan.

Yksi vielä: Sitruunamehu
Sitruunamehua voi lisätä tilkan mihin tahansa naamioon. Senkin AHA-hapot kirkastavat ja kuorivat ihoa. Sen sanotaan myös vaalentavan maksaläiskiä. Kovin suuria määriä sitruuna ei kuitenkaan kannata käyttää, sillä se voi ärsyttää ihoa. 

Oletteko te kokeilleet naamioita keittiöstä löytyvistä aineksista? Onko teillä muita hyviä vinkkejä kuin nämä?

-Jonna-