Kirjoitin aiemmin henkilökohtaisen blogini puolella Marseille-saippuasta pyykinpesuaineena. Marseille-saippua on perinteisin menetelmin kasviöljystä valmistettu luonnollinen saippua. Meidän saippuaamme on käytetty oliivi- ja kookosöljyjä. Olemme edelleen erittäin tyytyväisiä siihen. Tosin nykyään en enää tee pesuainetta valmiiksi, vaan raastan vain saippuaa valmiiksi ison kasan ja liotan pari ruokalusikallista lämpimään veteen pesupallossa ennen jokaista koneellista.

Edellisellä kerralla ostaessani Marseille-saippuaa Ruohonjuuresta myyjä sanoi, että se on kyllä todella riittoisa shampoo. Shampoo? Enpä ollut tajunnut, että saippuaa voisi sellaisenakin käyttää. Kotona alkoi kauhea googlettelu. Selvisi, että monet ovat tykänneet käyttää Marseille-saippuaa myös shampoona. Pakkohan sitä oli testata. Jossain blogikokemuksessa kerrottiin, ettei Marseille-saippuaa kannata laittaa suoraan hiuksiin, jos haluaa välttyä lähmätukalta. Niinpä ensimmäisillä kerroilla hieroin saippuaa ensin kosteisiin käsiin ja siitä hiuksiini. Tuolla tavalla sitä oli kuitenkin vaikea saada vaahtoamaan kunnolla, joten eräällä suihkukerralla otin riskin ja levitin saippuaa suoraan märkiin hiuksiin. Johan alkoi vaahdota! Parhaiten saippua toimii, kun kastelee hiukset oikein kunnolla läpimäräksi ja tarvittaessa vielä kastelee vähän lisää kesken vaahdotuksen. Sitten vain huuhdellaan huolellisesti. 

Nyt olen käyttänyt Marseille-saippuaa shampoona lähes kolme kuukautta, enkä voisi olla tyytyväisempi. Saippua ei todellakaan aiheuta lähmähiuksia, vaan lopputulos on aikalailla täydellinen. Hiukset ovat puhtaat, mutteivät narskuvan puhtaat, pehmeät ja tuuheat. En ole lyhyisiin hiuksiin tarvinnut edes hoitoainetta nyt kesän ja syksy aikana. Saa nähdä, muuttuuko tilanne talvella, kun kaikki sähköistyy. Itseasiassa jopa muotoilutuotteiden tarve on vähentynyt, kun hiukset tuntuvat muutenkin tuuheammilta.

En toki ota suihkuun koko 300-grammaista saippuaa, vaan leikkasin veitsellä saippuasta pienen, noin 50-grammaisen palasen. Tuosta palasesta on vieläkin jäljellä, joten tällä tahdilla tuo iso saippua kestäisi pelkästään hiuksien pesussa yli puolitoista vuotta. Melkoisen edullinen shampoo siis. Kohdallani rahan säästöä lisää tiestysti myös hoitoaineessa ja muotoilutuotteissa säätäminen. Enkä minä oikestaan ole käyttänyt saippuaa vain hiusten pesuun, vaan aina suihkussa ollessani pesen samalla saippualla myös kasvot ja vartalon. Usein puhutaan siitä, miten saippua kuivattaa ihoa, mutta sillä tarkoitetaan ennemminkin niitä niinsanottuja saippuoita, joiden ainesosiin kuuluvat sulfaatit. Perinteinen kasviöljystä valmistettu Marseille-saippua on ihan toista maata ja sopii myös kuivemmalle iholle.


Hiusten, ihon ja pyykin lisäksi Marseille-saippualle löytyy melkoisesti muitakin käyttötarkoituksia. Itse pesen sillä aina meikkisiveltimet, sillä rasvapitoisuutensa vuoksi se on erinomaisen hellä niille. Lisäksi olen kuullut, että sitä voi käyttää hammastahnana, tosin en ole vielä kokeillut. Marseillesaippua sopii myös astioiden ja oikeastaan koko kodin pesuun. Muita löytämiäni käyttötarkoituksia ovat: sheivaussaippua, haavojen desinfiointi, korujen kiillotus, koiden karkoitus. Ilmeisesti kotona ei siis muita pesuaineita tarvitakaan. :) Ainakin Marseille-saippu on loistava reissukaveri, sillä se säästää paljon pakkaamista. Kaltaisellemme budjettimatkailijoille se on vielä siinä mielessä kiva, ettei sitä lasketa käsimatkatavaroiden nesteisiin. 

Onko teille Marseille-saippua tuttua? Oletteko kokeilleet sitä shampoona?

-Jonna-