Taidetaan saada odottaa kovimpia paahteita vielä hetki, mutta aurinkorasvoihin ja muihin aurinkotuotteisiin perehtyminen kannattaa aloittaa viimeistään nyt. Aurinkorasvoihin suhtaudutaan mielestäni turhan kepeästi, eikä valtaosa aikuisista taida käyttää mitään päteviä rasvoja. Vanhemmatkin suojaavat lähinnä lapsensa, ja jos jokin aurinkosuojatuote ostetaan, valitaan se ruokakaupasta sen suuremmitta ajatuksitta, ja levitetään kaiken lisäksi aivan liian vähän.

Itse havahduin aurinkorasvojen tarpeellisuuteen ja ongelmallisuuteen oikeastaan vasta toissa kesänä, kun vipeltävää taaperoa ei enää voinut kehottaa pysymään varjossa, eikä vauhdikasta römyäjää voinut millään enää pukea pitkiin hihoihin ja lahkeisiin, jotta toinen ei saisi lämpöhalvausta. Vaan aurinkorasvan valinta ei ollutkaan helppoa..

Aurinkorasvoissa on lyhkäisyydessään kahdenlaisia suojia; kemiallisia, jotka imeytyvät ihoon, imevät itseensä auringonsäteet ja "muuttavat ne lämmöksi", sekä fysikaalisia, jotka jäävät ihon pinnalle ja peilaavat säteet pois. Kemiallisia aurinkosuojiahan ei suositella pienille lapsille lainkaan, mutta itse en kyllä suosittelisi niitä yhtään kenellekään.

Fysikaalisella filtterillä varustettuja aurinkorasvoja on myös monenlaisia ja oma mielipiteeni on lyhkäisyydessään, ettei nanopartikkeleita sisältäviä aurinkorasvoja kannata käyttää, ei oman kehon eikä ympäristönkään kannalta. Pienimmät nanopartikkelit ovat kooltansa sellaisia, että ne voivat teoriassa läpäistä ihon ja päätyä verenkiertoon, eikä niiden vaikutuksista olla oikein perillä. Erityisen hankalaksi omat kovat kriteerini (tai sen ei-missään-nimessä-näitä sisältävän listan) täyttävän aurinkosuojan löytäminen aiheutti se, että jopa luonnonkosmeettiset aurinkorasvat saattavat sisältää nanopartikkeleita, ja ainoa vaihtoehto oli oikeasti perehtyä tuotteisiin.


Päätin jo keväällä, että tänä vuonna haluaisin ehtiä vinkkaamaan teille joistain oikeasti hyvistä ja turvallisista aurinkorasvoista, ja sain ilokseni Ekovistalta testiin Acorellen uusia aurinkosuojatuotteita. Valitsin meille herkälle ja lasten iholle sopivan 50 suojakertoimen aurinkosuojasuihkeen, sekä kasvoille tarkoitetun 30 suojakertoimen aurinkogeelin, jonka ei pitäisi jättää ihoa rasvaiseksi. Nämä Ecocert-sertifioidut aurinkotuotteet eivät sisällä nanopartikkeleita, ei kemiallisia suodattimia, ei sinkkiä, hajoavat luonnossa ja ovat vedenkestäviä. Kuulostaa aika hyvältä eikö vain?

Koin tosiaan hyväksi ajatukseksi käyttää samaa aurinkosuojaa kuin lapsetkin. Ihoni on vaalea, suorastaan kalkkis, eikä rusketu millään. Kun oltiin viime kesänä vietetty pitkiä aikoja ulkosalla ja koko muu perhe oli jo kesäisesti päivettyneitä, kommentoi eräs sukulainen, että voisit hei sinäkin joskus olla pihalla... Acorellen viiskymppistä äidillekin siis, ei epäilystäkään. Kannattaa kuitenkin valita omalle iholle sopiva suojakerroin ja Acorellelta löytyy esimerkiksi myös 30 suojakertoimella varustettu aurinkosuojasuihke sekä aurinkoöljy.

Suojasuihke levittyikin todella iisisti eikä toden totta jättänyt ihoa valkoiseksi tai tahmaiseksi. Ensituntuma on siis ollut kaikin puolin hyvä - nyt vain odotellaan niitä aurinkoisia päiviä!


Kun minulle selvisi kasvoille suunnatun aurinkogeelin olemassaolo, halusin ehdottomasti päästä kokeilemaan sitä. Fysikaalisten aurinkorasvojen ollessa ennestään tuttuja ajattelin, että sellaisen levittäminen kasvoille voisi tuntua turhan tuhdilta, etenkin vaikka kesämeikin alla, jolloin geelimäinen aurinkosuoja voisi toimia huomattavasti paremmin.

Testihommissa levitin aurinkogeeliä kämmenselille. Geeli on yllättävän paksua, mutta levittyy siitä huolimatta hyvin ja imeytyy koostumukseen nähden kohtalaisen nopeasti. Vinkkaisin kuitenkin, että jos tätä on tarkoitus käyttää meikin alla, kannattaa varautua odottamaan hetken ennen meikkaamista, sen verran tämä kuitenkin jättää ihon rasvatun tuntuiseksi.

Me täällä huonon huumorin omaavat revettiin totaalisen nauruun ensimmäisen geelipainalluksen ilmestyttyä sormenpäähäni, oli tuo väri niin yllättävä, pakkauksessa kun puhutaan värittömyydestä. Mutta, iholla keltaisuudesta ei ole tietoakaan ja lopputulos on luvattu läpinäkyvä. Tuote sisältää kaiken lisäksi voimakkaana antioksidanttina kuvailtua aktiiviainetta, jonka pitäisi suojata ihoa ennenaikaiselta vanhentumiselta.Uskaltaisin väittää, että huulten suojaaminen on asia, joka unohtuu useimmilta niiltäkin, jotka muuten muistavat käyttää aurinkorasvoja. Rasvoja harvemmin tulee leviteltyä huulille, enkä kyllä sitä suosittelekaan, vaan tarkoitukseen soveltuva aurinkosuojatuote on huultenkin kohdalla välttämätön. 

Sain jo ennen joulua mahdollisuuden tutustua Hurraw-huulirasvoihin, maahantuojan tarjottua minulle omia puikkoja testattavaksi ja arvontaa lukijoille. Olen muuten edelleen aivan rakastunut kookoshuulirasvaan, se on niin paras kaverini, ja vihdoinkin on aika korkata aurinkosuojallinen Hurraw toden teolla. Kuten mainitsin loppuvuodesta, on tässä ihana Fazeriinaa muistuttava tuoksu ja 15 suojakerroin, joka perustuu sinkkioksidiin, joka puolestaan ei ole nanomuodossa. Ja vaikka tämäkin tuote sisältää fysikaalisen suojan, ei sekään jätä levitettynä valkoista pintaa.Pisteeksi i:n päälle sain Biodellyltä testattavaksi Acorellen Beach Body Mistin, toisin sanoen 100% luonnollisen hajuveden, jota on turvallista käyttää auringossa. Juuri esimerkiksi hajuvedet ovat sellaisia, että ne saattavat auringon paahteessa aiheuttaa iholle ihottumaa tai pigmenttiläiskiä, joten ne kannattaa suosiolla jättää kaapin perälle kesäksi, ja hankkia tilalle jokin kesätuoksu. Esim. tätä Beach Body Mistiä voi suihkutella huoletta, sillä se ei sisällä reaktioita aiheuttavia fotosensitiivisiä aineita. Tuoksukin on hellepäiviin sopiva vaniljainen, kukkainen ja mielestäni jollain tapaa itämainenkin.
Huh, tästä tuli nyt sellainen maratonpostaus ja infopläjäys, että parempi laittaa homma pakettiin. Toivon todella, että tästä on monelle apua ja että mahdollisimman moni ymmärtää panostaa aurinkosuojien käyttöön sekä laatuun. Niitä käytetään kuitenkin useimmiten vain tämän meidän lyhyen kesän ajan, joten eipä pieni panostus kirpaise vuositasolla kovin kummoisesti, jättää vaikka yhden kaikista kesäpaidoista tai ylimääräiset biksut ostamatta, eikö niin? Merkitys terveydelle ja ympäristölle on kuitenkin suuri, kun koko kansa (toivon mukaan) läträä aurinkorasvoilla ja -öljyillä.Ja oli suoja minkälainenhyvänsä niin muistakaa, että paras tapa suojautua on välttää auringossa loikoilua kello 12 ja 16 välillä, pysytellä varjossa tai peittää ihoa vaatteilla. Näillä eväillä, ihanaa kesää!!
- Ann-Christine -